Yurt Dışında Yaşayanlar İçin Türkiyede Egitim YÇS

Konusunu Sadefan`da Görüntülemektesiniz!..

Yurt Dışında Yaşayanlar İçin Türkiyede Egitim YÇS, konusunda bu İçerik Yurt Dışında Yaşayanlar İçin Türkiyede Egitim YÇS hakkında en yeni bilgileri, yorumları ve detaylı paylaşımı keşfedin.

- Sadefan.com | Yurt Dışında Yaşayanlar İçin Türkiyede Egitim YÇS paylaşımı

OxyjeN

Admin

Yurt Dışında Yaşayanlar İçin Türkiyede Egitim (YÇS)

Yurt Dışında Yaşayanlar İçin Türkiyede Egitim (YÇS)
Türkiye’deki bazı yüksek ögretim programlarında, anne veya babası, işi veya görevi nedeniyle yurt dışında bulunduğu sırada,orta öğretimlerini bu ülkelerin lise veya dengi meslek okullarında yapan öğrenciler için kontejan ayrılmıştır.Bu yurtiçinde kontenjanlardan yararlanmak isteyen adaylar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yurt dışında Köln Başkonsolosluğu,Türk Kültür Merkezi’nde ve ’da Temmuz ayının ikinci haftası Pazar günü aynı saat de yapılan sınava katılmaları gerekmektedir.
YÇS sınavına başvuru tarihleri her yıl ÖSYM tarafından belirlenmekte ve mayıs ayının son haftası içerisinde gazetelerde ilan edilmektedir.Başvuru formları haziran ayının ilk iki haftası içerisinde yurtdışında bulunan eğitim ataşeliklerinden ücretsiz olarak temin edilebilmektedir. Sınava başvurmak için adayların aşağıda verilen üç şartı aşmaları gerekmektedir:
a)T.C uyruklu olmak veya Türkiye vatandaşlığından izinle ayrılanlar (pembe kartlı) ile bunların kanuni mirasçıları da bu sınava katılabilirler.
b)Anne ve babasının işi veya görevi nedeniyle en az üç yıl süreyle yurt dışında kalmış ve bu durumu belgelendirmiş olmak
c)Anne ve babasının yurt dışında bulunduğu süre içerisinde lise veya dengi olan orta öğretimin son üç sınıfını yurt dışında okumuş ve durumu orta öğretimin her yılı için ayrı ayrı olmak üzere, aldığı dersleri ve başarısını karne veya not dökümüyle belgelendirmek. Abitur, Fachhochschulreife sahibi olanlar ile bu yıl lise son sınıfta okuyanlar da sınava başvurabilirler.

Sınav hangi alanları kapsamaktadır?
YÇS sınavı soruları Türkçe, Almanca, İngilizce ve Fransızca olmak üzere dört dilde hazırlanmaktadır. Adaylar istedikleri dilde soruları cevaplandırmaktadırlar. Sınav pazar günü saat 09:30 da başlayıp tek oturum halinde 3.5 sürmektedir.Sınav üç bölümden oluşmaktaktadır:
a) Genel başarı testi: Bu teste matematik, tarih, coğrafya, temel yurttaşlık bilgileri,psikoloji,sosyoloji ve genel kültür soruları bulunmaktadır.Bu test tün adaylar tarafından cevaplandırılacaktır.
b) Yabancı dil testi ( almanca, Fransızca, İngilizce): Türkiye’de dil ve edebiyatla ilgili bir yüksek öğretim programı isteyen adaylar bu soruları cevaplandıracaklardır. Diğer adaylar bu soruları cevaplandırmayacaktır. Sorular aday üç yabancı dilden hangisini seçerse o alanda dil ve gremer bilgisini ölçmeye yöneliktir.
c) Türkçe testi: Bu testi cevaplandırıp cevaplandırmamak serbesttir. Eğer aday Türkçe bir yüksek öğrenim proğramını kazandığında Türkçe hazırlık okumak istemiyorsa bu testı cevaplandırması önerilir. Bu testten alınan puanlar YÇS sınavı puan ortalamasına katılmamaktadır.
3) Hangi bölümlerde ne kadar kontenjan ayrılmaktatır.
Her yıl yaklaşık 40 devlet üniversitesinde 950- 1000 kişilik kontenjan ayrılmaktatır. Bu sınavlar iyi tanınmadığından kontenjanların yarısı bile dolmamaktatır. Kontenjan ayrılan bölümler: Eğitim, İletişim, Fen, Edebiyat, İlahiyat, Turizm Fakültelerinde bulunmaktatır.

Yurt Dışında Yaşayanlar İçin Türkiyede Egitim YÇS gurbetçiler forumu, Yurt Dışında Yaşayanlar İçin Türkiyede Egitim YÇS ile yurtdışındaki üyeler haberleşebilir ve içerik paylaşabilir.
Geri