Windows 7 Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

Konusunu Sadefan`da Görüntülemektesiniz!..

Windows 7 Sık Sorulan Sorular ve Cevapları, konusunda bu İçerik Windows 7 Sık Sorulan Sorular ve Cevapları hakkında en yeni bilgileri, yorumları ve detaylı paylaşımı keşfedin.

- Sadefan.com | Windows 7 Sık Sorulan Sorular ve Cevapları paylaşımı

ErkeR

ReaL FrieNd ; )
Admin

Windows 7 ile ilgili her gün aynı soruların sorulması ve her gün yüzlerce cevap verilmesine karşın hala benzer sorular sorulmaya devam ediyor.

Bu konuda bir veri tabanı oluşturacağız ve benzer sorular sorulduğunda buraya bağlantı vereceğiz. Akabinde de büyük ihtimalle konu kitlenecektir.

Soru: Windows 7'nin son sürümü çıktı mı?
Aslında çıktı fakat sadece MSDN üyelerine dağıtılıyor. Bu ücretli bir servistir. Son kullanıcı yani sizler Windows 7'ye 22 Ekimde sahip olabileceksiniz.

Soru: Windows 7 içinde hangi Media Player sürümü mevcut?
12.0.7600.16385

Soru: Yukleme ekranı Türkçe mi?
Eğer Türkçe sürüm indirdeysiniz veya Türkçe sürüm satın aldıysanız yükleme ekranı da Türkçe olacaktır.

Soru: Ben sadece C sürücüsne format atmak istiyorum, D sürücüsüne dokunmak istemiyorum. Yoksa komple harddiskı formatlamakgerekıyormu ?
Kurulum ekranında istediğiniz yere format atabilirsiniz. D sürücüsünü biçimlendirmenize gerek yok.

Soru: Windows 7 32 Bit mi 64 Bit mi kurmalıyım?

İşlemciniz destekliyorsa RAM mikatrınıza bakmazksızın 64 Bit kurmanızı tavsiye ediyorum zira 64 Bit daha hızlı çalışıyor. Buradaki tek sorun bilgisayranızdaki bazı çok eksi ve 64 Bit sürücüsü olmayan cihazlar olacaktır. Yüklemeden önce kontrol etmekte fayda var.
64 bitte program dosyaları x86 diye bişey cıktı
arkadaslar 64 bit windows 7 de program dosyaları x86 diye birşey çıktı bazı uygulamalar buraya bazıları program files a kuruluyor neden acaba
32-bit olan yazılımları oraya kuruyor, sorun yok.

Soru: Windows 7 yükleyeceğim, sürüclerde sorun yaşar mıyım?
Emin olun XP'de yaşadığınız kadar yaşamazsınız. Zira Windows 7 sürücleri otomatik tanıyan ve internet üzerinden otomatik yükleyip, periyodik olarak güncelleyen bir özelliğe sahiptir. Bu özellik Windows Vistada ve Windows XP'de yoktur! Sorun yaşasanız dahi Vista sürücleri Windows 7 ile genelde sorunsuz çalışmaktadır. Windows 7'nin sürücleri tanıma, yükleme ve güncelleştirme teknolojisi sizi kendine hayran bırakacak! Sürücü arama ve güncelleme derdinize bir son verecek.

Soru: Windows 7'yi 30 günden fazla deneyebilirmiyim? Windows'u şimdi etkinleştir uyarısı çıkıyor.
Evet. 120 gün

Soru: Oyunlar için hangi işletim sistemini tercih etmeliyim?
Tabii ki Windows 7. DirectX 9, 10, ve 11 desteğini bir arada sunmasıyla Windows XP ve Vista'dan dahi daha fazla oyunu destekleyen bu işletim sistemi oyuncular için en iyi tercihtir. Ayrıca sürücleri daha sık güncellemesiyle ekran kartınızdan ve diğer tüm bileşenlerinizden en yüksek performansı almanıza olanak tanır. CHIP Online kullanıcılarının yaptığı denemeler sonunda genel olarak oyunların çoğunluğu Wİndows 7'de dhaa hızlı çalışmaktadır. Bunun en önemli nedenlerinden biri de Wİndows 7'nin gelişmiş RAM kulanma yeteneğidir. Ayrıca 64 Bit Windows 7 4 GB ve üzeri RAm miktarını da desteklediği için Windows 7 oyuncular için en iyi işletim sistemidir.

Soru: Windows 7de oyun oynarken oyunları tam ekran göstermiyor. Sadece ekranın bir bölümünü kullanıyor. Bu sorunu nasıl çözerim?
Öncelikle oyunun ayarlarından çözünürlüğü, ekranınızın desteklediği çözünürlüğe almanız gerekiyor. Bu genelde en üst değerdir. LCD monitörlerde bu değer 1280 x 1024'tür.
Yine ekran kartının özelliklerinegirerseniz, eger şu şekilde bi seçenek varsa onu seçmelisiniz: Örneğin bnmekran kartım nVidia. Onun için nVidia ölçeklendirmesi kullan normaldeseçili. Bunu. ekranın dahili ölçeklendirmesini kullan seçeneğini seçip tamam derseniz sorun büyük olasılıkla çözülecektir.

Soru: XP Mode'u başlatmaya çalışığımda"Başka bir Sanallaştırma yazılımı çalışırken Windows Virtual PC başlatılamıyor. Lütfen diğer sanallaştırma yazılımını kapatın ve yeniden deneyin.
Bu sorun güncel olmayan BIOS'lardan dolayı kaynaklanmaktadır.
BIOS güncellemek için GIGABYTE @BIOS yazılımını kullandıysanız bir de şu yöntemi deneyin:
- En son BIOS'u GIGABYTE web sayfasından edinin.
- Dosyayı USB Belleğe çıkartın (Sanırım FAT32 olması lazım)
- Yeniden başlatıp BIOS'a girin.
- F8' basarak Flash Utility'i çalıştırın.
- USB üzerindeki BIOS dosyasını seçin ve güncelleyin.
Anakartınız GA-MA790GP-DS4H ise GIGABYTE sitede olmayan bir BETA BIOS hazırlamış.
Buradan indirebilirsiniz:

Soru: Windows 7 kurduktan sonra eskiden görünen sürücülerimden biri kayboldu. Nasıl bu sürücüyü devreye sokabilirim?
Denetim masası > Yönetimsel araçlar > Bilgisyasaryönetimi> Sol kısımdan Disk yönetimine girin. Oradan bir sürücü harfiatayın.

Windows 7 aşırı CPUkullanıyor, kasıyor ne yapmalıyım, sorun nerede?
İlk olarak ile Bu sorun genelde eski BIOS’lardan veya eski sürücülerdenkaynaklanır. İlk olarak BIOS güncellemesi yapın. RAM miktarınızın 1 GBolduğundan emin olun. Varsa en güncel yonga seti sürücülerini indirin.
Windows 7’de ekranklavyesi var mı?
Evet, var.

Windows 7’ye Avastveya Avira Antivir kurabilir miyim?
AVira kurabilirsiniz. Avast tavsiye etmiyoruz. Korumasıyetersiz.

Windows Update Agentnedir?
Windows güncelleme yazılımıdır. Ayrıntılı bilgiyi buradabulabilirsiniz: How to obtain the latest version of the Windows Update Agent to help manage updates on a computer
bilgisayaraçıldığında karşıma kullanıcı seçmem için ekran geliyor. benim sadece birkullanıcı adım var.başka hesabım yok. açılışta bilgisayarın kullanıcıseçilmeden direk açılmasını istiyorum.ne yapmam gerek.
control userpasswords2 komutunu çalıştıra yazınve gerekli işlemi yapın

Soru: .Net Framework 3.5 kurmam gerekir mi Windows 7'ye?
.Net 3.5 zaten geliyor Windows 7 ile. Kurmaya gerek yok.

Soru: Windows 7 serial'ini nasıl bulabilirim? Nasıl aktivasyon yapabilirim?
22 Ekim'de orjinal sürümü satın alarak işletim sisteminizi aktifleştirebilirsiniz. Bunun dışındali sorular ve istekler yasadışıdır.

64 Bit Nedir?
64 Bit Nedir? Kısaca anlatmak gerekirse 64 bit Hafıza adreslemesi, tamsayı tipi(Bilgisayar terimi olarak.) olarak geçer. Merkezi işlem birimi(CPU) da ALU yani aritmetiksel hesaplama ünitesi bulunmaktadır. Buünite işlemcinin gelen verileri işlediği bir nevi düşünen kısmıdır. 64Bit bu kısımda çoğunlukla ele alınır. CPU üzerinde Register denilen birbirim bulunur. Bu birim birer küçük hafıza diyeceğimiz bir alanlardır.CPU ya özel hafıza birimleri diyelim. Bu birimler en hızlı hafızabirimleridir. Normal Ram yada Özel üretim Ram’ler dahi Registerbirimlerinin hızlarına erişemez. Register CPU işlem yaparken hesaplananişlemi işleyip ilk önce buraya geçici olarak koyup diğer işlemlerinedevam eder. Veri adresleri ve adres yolları buraya bilgilerini bırakıpdiğer birimlere devam ederler.
Önceleri 64 Bit işlemcimimarisi çıkmadan önce 32 Bit işlemci mimarileri bulunmaktaydı. Birazönce bahsettiğim Register bölümü ALU’nun en önemli birimidir. Registerboyutları ne kadar büyükse işlenen işlem sayısı o kadar fazla olur. 32Bit işlemcilerde bu Register kayıtları düşük olduğundan işlenecek veriparçalara bölünüp işlemciye bildirilip Aritmetiksel işlemlere uğrayıpgönderileceği birimlere iletiliyordu. 64 Bit ise tahmin edeceğiniz gibiRegister alanları daha fazla büyütülerek daha fazla aritmetiksel işlem(ALU) yapılarak daha kısa sürece çok iş sağlayabiliyordu. 32 Bitinadreslemesi sınırlıdır. Kısacası 4 GB ram ile sınırlandırılmış olup birİşleme (Process) mesela Adobe Photoshop ile bir resim çalışmasıyaptığınızı düşünün: Photoshop.exe işlemcide maksimum 3.25 GBsınırlarında adresleme yapabilecek ve işlemcide o ayrılan bellek ileişlemlerine devam edecektir. Ama 4 GB nın tamamı kullanılmamışdiyeceksiniz. Evet çünkü Kullanılan işletim sistemide kendisi içinbelirli bir adres ayırıp sağlıklı çalışmak zorundadır. Mesela Windowsilk açılışında boot’tan itibaren DLL yüklemeleri, Servis Yüklemeleri,Kullanıcı arayüzü vb işlemler için özel korumalı bir bölge açar veburaya erişimi yasaklar. Bu yüzden 4 GB yi bir program kullanamaz.
64 Bitte ise tam tersidir. Toplam adresleme 2 Terabyte’açıkartılmıştır. 64 Bit destekli bir işlemci sayesinde 4 GB ram veüzerini rahatlıkla kullanabilirsiniz. Fakat bir sorunumuz var: İşletimSistemi !!!
İşletim sistemi İşlemciye Programdan aldığınıbildirmek zorundadır. Bir nevi aracı düşünebiliriz. 32 Dönemindeİşletim sistemleri 32 Bit mimarili işlemciler için derlenmiş veuyumlaştırılmıştır. Mesala Windows XP yi ele alalım. İlk çıktığında 64Bit işlemci Yoktu (Burada şundan bahsetmek istiyorum. 64 Bit işlemcilervardı ama Kurumsal özel üretimli ve normal kullanıcının alamayacağıdüzeydeydi.). Bu yüzden Microsoft Yaygın olan işlemcilere uygun olarakWindows XP yi derleyip piyasaya sundu. Fakat XP nin çıkmasından birsene sonra AMD Firması Athlon64 işlemcilerini piyasaya sundu. İlknormal kullanıcı için piyasaya sürülen işlemciler. Microsoft 1 Yılsonra Windows Server 2003 ve Windows XP 64 biti piyasaya sürdü.
eğer İşletim sistemi işlemci ile uyumlu değilse 64 bit kullanılamaz.

64 bit ve Geri Uyumluluk
64Bit işlemci için özel olarak üretilmiş programlar, işletim sistemleri,sürücülerin olması şarttır. 64 Bit için en büyük şart işlemcidir.İşlemciniz desteklemiyorsa bundan faydalanamazsınız. Dediğim gibi 64bit için kodlanmış ve derlenmiş bir program geri uyumlu değildir.Burada bir sorun var. Ya eski bir programınız varsa? Yada sevdiğinizbir oyun 32 bit ile yazılmışsa. İşte handikap burada başlıyor.
Buradaen büyük iş o programı geliştiren firmalara düşüyor. Ama işletimsistemi geliştiren firmalar(Microsoft,Suse,Apple gibi)’a da büyük işlerdüşüyor. Şuana kadar en iyi performansı sağlayan Microsoft olmuştur.Windows XP 64 Bit çıktığında biz programcılar kara kara düşünmüştük.Programlarımız tekrar derlenecek özel 64 Bit sürümler gerekecek diye.Ama Microsoft bizi bu düşünceden kurtardı.
Windows on Windows (WoW)teknolojisi sayesinde 64 bit derlenmiş bir Windows XP üzerinde 32 bitprogramlarınızı çalıştırıyor, oyunlarınızı oynuyor keyfinizebakıyordunuz. Tek bir şey sorun oluyordu oda driver desteği mecburen 64bit destekli olmak zorundalar. Şimdi biraz açalım bu WoW’u. WoW birnevi sanal Windows gibi bir uygulamadır. Microsoft Windows u kodlarken32 bit programlar için özel olarak Windows içinde sanallaştırmayapmıştır. Mesela System32 klasörü Normal 64 bit için kullanılırken Wow64 klasörü eski 32 bit uygulamalar için bırakılmış ve işletimsistemine eğer bir 32 bit program çalışırsa onu tanıması ve busanallaştırmaya uyması kod ile bildirilmiştir. Burada şu dezavantajgeliyor. 32 bit programlar Mesela 8 gb raminiz var ve Windows XP 64 bitkurulu diyelim. 32 Bit program eskisi gibi hala 3.25 gb ramgörmektedir. Sebebi basit eski kodlama.
Peki performans kaybı: Çokaz denilecek düzeydedir. Sanallaştırma sadece görsel kısım. İşlemciyebildirilirken program 32 bit bir program olarak bildirilip işlemcitarafında yine 32 bit işlemler yaptırılır. Adresleme sorunu bu işte amaperformans fazla fark edilmez.

Performans
İlkolarak Windows Vista kurdunuz. İşlemciniz 64 bit bir işlemci. Raminiz 8gb. Mesela diyelimki bir oyun açtınız. Eğer oyun 64 bit işlemci içinderlenmemiş 32 bit bir programsa hiçbir performans göremezsiniz. Buradaperformansı işlemci hızınız çekirdek sayınız ve ram ile ekran kartınınhızları belirler.
Pekala 64 Bit destekli bir program kurduk diyelim.Örnek: Adobe Photoshop CS4. 5 tane HDR formatında raw dosyalar açık veözel yöntemle yüksek kaliteli bir resim elde etmek için çabalıyorsunuz.Photoshop’un ayarlarından ram kapasitesini bilgisayarın raminin %80 inikullan olarak ayarladığınızı var sayıyoruz. Otomatik man 5-6 GB ramirahatlıkla tüketecektir. Ve renderlama işlemi çok rahat ve hızlıbitecektir. Burada eğer ekran kartınıda kullan derseniz Photoshop 64bitin verdiği ram avantajı ve adresleme aracılığıyla işlenen veriyiekran kartından işlemciye gönderecek ve hızlı bir sonuç eldeedeceksiniz. Aynı şeyi birde oyunda düşünün. Mesela Crysis. Çok rahatve hiçbir takılma olmadan keyifle bir oyun.
Peki benim 2 GB ramimvar işlemcim de 64 biti destekliyor. Sorun olur mu? Hayır sorun olmazsadece şunu aklınızdan çıkartmayın. 64 bit işlemlerde adresleme yüksekolduğu için rame daha fazla yüklenilir. Buda ram kullanımını arttırır.Sağlıklı çalışma için 4 gb ram önerilir. Ki böylelikle takılma yada darboğaz olmasın. Forumlarda yada teknoloji sitelerinde soruluyorsıklıkla. Özellikle Windows Vista kullananlar buna şahit oluyor. Eğer64 bit bir Vista kullanıyorsanız ve ram miktarı 4 gb nin altındaysaWindows işlemlerin aksamamısı için Harddiski sanal bellek olarakkullanır. PageFile dosyası vardır bu dosyaya İşlemcide çalışanişlemleri aktarır. Bu işlemdede durmadan Bilgisayarınızın harddiskışığı yanar. 7200 devir harddisk altı harddisk yada sağlıklı ortamdaçalışmayan bir harddisk kullananlar(sıcak,tozlu,harici) ve 1 GB ramlimakinaya Vista kuranlar bu sorunla karşılaşmaktadırlar. 64 bit buradakötüdür.

32 Bit mi hızlı 64 Bit mi?
Busoruyu şöyle soralım. Bir su kanalı var küçük(32 bit) ve bu su kanalınabağımlı bir çok çiftçi var. Çiftçiler sulama zamanı gelince mecburenkanala yüklenecekler ve kanal bu kapasiteyi kaldıramayacak. Darboğazoluşacak su yetmeyecek.
Bu kanalı 2 katına çıkartalım. Çiftçilerrahatlıkla tarlalarını sulayacaklar. İşte fark budur. Olaya şöylebakalım. Kanalın su kaynağını güçlü bir pompa sağlıyor diyelim.Çiftçiye daha fazla su gidecek. Kanal küçükte olsa akış yüksekolduğundan tarla sulaması daha çabuk olacak. Kanal büyük ve pompa küçükolsa küçük kanalın hızı ve büyük kanalın sulama hızı aynı zamandabiter. Ya pompa ile kanal büyük olursa. Artık onuda siz düşünün #61514;
Buradaişlemci hızınız yüksek ve 32 bit işlem yapıyorsanız o işlemi 64 bit birsistemde 64 bit ile kodlanmış ve derlenmiş bir programla kıyaslarsanızeşit olur. Çünkü 64 bit işlemci daha fazla veriyi adresleyip işler.Hızlı bir işlemci ve 64 bit bir program olursa daha hızlı işlemgerçekleşir.
Mesela Winrar ı 32 bit işlemli bir makina da çalıştırınİşlemciniz 3 ghz olsun. Sıkıştırma çok hızlı yapılır. Ama aynı donanımı64 bit bir işletim sisteminde Winrar ı aynı dosyayı sıkıştırmayı yapderseniz yavaş yapar. Çünkü program o mimariye uygun değil vesanallaştırılıyor. 64 Bit Winrar olsaydı peki iki kat daha hızlı.

Peki benim bilgisayarım destekliyor mu?
Ama bunlar yardımcı olur;
AMD Athlon64 ve sonrası çıkan bütün Amd işlemcileri(Opteron,Turion,Athlon64)
IntelYeni Celeronlar, P4 Prescott 610 ve üzeri işlemciler(CentrinoPlatformundan eskiler destekli değil. Core 2 Duo ve Pentium Dual Coreişlemciler destekli.)
Via 64 Bit işlemciler ve Via Nano işlemciler.
IBM Power6 İşlemcisi.
IBM PowerPC 970 işlemcisi.
Cell BoardBand Engine işlemcisi olan Özel üretim Sony Playstation(IBM,Toshiba ve Sony tasarladı.)
IBM Xenon Kullanan XBox360 işlemcisi.(PowerPC çekirdekli.)
Intel Itanium x64 (IA64) işlemcileri
Alttaki5 işlemci özel üretim ve Büyük iş istasyonlarınca kullanılıyor. Oyunkonsolları ise Sony ve Microsoft Tarafından kullanılıyor.

64 Bit Program nasıl geliştirilir.
MicrosoftBunu Geliştiricilere Visual Studio 2005 ile dağıtaya başladı. .NET 2.0‘ın 64 bit desteği eklenmiş ve geliştiricilere SDK sunulmuştu.(Şuan2008 sürümü var ama Hala Visual Studio IDE si 32 bit çalışmaktadır !!!).
Eclipse (Ücretsiz) : 32 bit ve 64 bit sürümleri vardır. C++ ve Java ağırlıklı kullanılır.
Sun JAVA: Solaris işletim sistemi ile 64 Bite tam destek vermektedir.

Driver (Sürücü Sorunu)
Nvidia,Intel, Amd, Via, Creative gibi büyük firmalar ilk çıktığından bu yana64 bit desteği vermektedirler. Destek vermeyen bir firmanın sürücüsünesahipseniz artık onu kullanmayın yada internette araştırın. Windows 7ile Microsoft çoğu sürücüleri kendisi dağıtıyor yada buluyor.

Soru: Windows Vista'dan nasıl yükseltme yapabilirim?
Arkadaşlar forumda epeyce soruluyor, ben de hazır el atmışken biraz uğraşıp size de aktarayım dedim. Windows 7'yi kurmak için seçeneklerimiz var: İndirdiğimiz kurulum dosyasını DVD'ye disk kalıbı olarak yazdırarak, sistem başlangıcında kullanılabilecek bir flaş disk hazırlayıp dosyaları içine atıp flaş disk ile sistemi başlatarak ve doğrudan Windows içinden. Sanıyorum bu sonuncusu en kolay yol. Ama hepsi de aynı kapıya çıkıyor neticede.
Öncelikle eğer yükseltme değil de ayrı bir disk bölümüne kuracak isek, disk bölümlerini ayarlıyoruz:
Vista'da Disk bölme - NONPASARAN ÜYE BLOG | CHIP Online
Ayıracağınız disk bölümünü dilediğiniz gibi belirleyebilirsiniz ancak Windows 7 için en az 20 GB alan önerildiğini hatırlatalım.
Daha sonra "Daemon Tools" gibi bir sanal sürücü oluşturma programıyla sanal sürücümüzü oluşturup indirmiş olduğumuz kalıp dosyasını bu sanal sürücüye gösteriyoruz.
Bu aşamada zaten "otomatik kullan" menüsünde "setup" dosyasını açmanızı soracak. Otomatik kullan kapalı ise sanal DVD'nizin içinden "setup.exe" dosyasını çalıştırabilirsiniz:
Buradan açılan pencerede "Install Now" seçeneğinden devam ediyoruz:
Bu adımda açılan pencerede iki seçeneğimiz var: "Upgrade" ve "Custom (Advanced)". Eğer yükseltme yapacaksak "Upgrade" seçeneğiyle devam ediyoruz ve Vista işletim sisteminiz Windows 7'ye yükseltiliyor ancak burada dikkat etmemiz gereken; 32-bit Vista'yı 32-bit Windows 7'ye, 64-bit Vista'yı 64-bit Windows 7'ye yükseltebiliriz. Artık işletim sistemi olarak Vista'yı kullanamıyorsunuz ancak Vista'ya ait dosyalarınız Windows 7 içerisinde "Windows.old" adlı bir klasörde tutuluyor. Biz ayrı bir disk bölümüne kuracağımız için "Custom (Advanced)" seçeneğinden devam edeceğiz ve bu şekilde Windows 7 kuruyor isek kaç bitlik işletim sistemi yüklediğimizin önemi yok:
Daha sonra kurulum sihirbazı Windows 7'yi hangi disk bölümüne kurmak istediğimizi soruyor. Hazırladığımız boş disk bölümünü işaretleyip "Next" ile devam ediyoruz.
Sonrasında kurulum devam ediyor; biz karışmıyoruz:
Diğer Windows sürümü kurulumlarından aşina olduğumuz üzere klavye, tarih-saat, kullanıcı adı, parolaları belirliyoruz:
Artık ayrı bir disk bölümüne kurulmuş Windows 7'miz bulunuyor. Sistem başlangıcında da hangi işletim sistemini kullanacağımızı soracaktır sistem. Windows Update üzerinden "Türkçe Dil Paketini" indirip dilediğimiz şekilde kişiselleştirebiliriz.
Anahtar kelimeler: Windows 7 kur DVD'siz USB bellek flash disksiz olmadan resimli anlatım

Not: Açılan konuların aramalarda kolayca bulunması için, muhtemel arama anahtar kelimelerini bir şekilde koymak gerektiğini düşünüyorum. Bu birçok şeyi kolaylaştıracaktır. Hem de bir konu forumda çoğu zaman arandığında bulunmuyor; tam da bu sebepten. Arama yapıldığında kullanılabilecek anahtar kelimeler konunun içerisinde geçmiyor ve yeni başlıklar açılmasına veya çözümler için başka yerlere atıf yapılmasına neden olabiliyor; aynı konu bizim forumumuzda olduğu halde.

Soru: Windows Vista'dan nasıl yükseltme yapabilirim?
Arkadaşlar forumda epeyce soruluyor, ben de hazır el atmışken biraz uğraşıp size de aktarayım dedim. Windows 7'yi kurmak için seçeneklerimiz var: İndirdiğimiz kurulum dosyasını DVD'ye disk kalıbı olarak yazdırarak, sistem başlangıcında kullanılabilecek bir flaş disk hazırlayıp dosyaları içine atıp flaş disk ile sistemi başlatarak ve doğrudan Windows içinden. Sanıyorum bu sonuncusu en kolay yol. Ama hepsi de aynı kapıya çıkıyor neticede.

Öncelikle eğer yükseltme değil de ayrı bir disk bölümüne kuracak isek, disk bölümlerini ayarlıyoruz:
Vista'da Disk bölme - NONPASARAN ÜYE BLOG | CHIP Online

Ayıracağınız disk bölümünü dilediğiniz gibi belirleyebilirsiniz ancak Windows 7 için en az 20 GB alan önerildiğini hatırlatalım.
Daha sonra "Daemon Tools" gibi bir sanal sürücü oluşturma programıyla sanal sürücümüzü oluşturup indirmiş olduğumuz kalıp dosyasını bu sanal sürücüye gösteriyoruz.
Bu aşamada zaten "otomatik kullan" menüsünde "setup" dosyasını açmanızı soracak. Otomatik kullan kapalı ise sanal DVD'nizin içinden "setup.exe" dosyasını çalıştırabilirsiniz:
Buradan açılan pencerede "Install Now" seçeneğinden devam ediyoruz:
Bu adımda açılan pencerede iki seçeneğimiz var: "Upgrade" ve "Custom (Advanced)". Eğer yükseltme yapacaksak "Upgrade" seçeneğiyle devam ediyoruz ve Vista işletim sisteminiz Windows 7'ye yükseltiliyor ancak burada dikkat etmemiz gereken; 32-bit Vista'yı 32-bit Windows 7'ye, 64-bit Vista'yı 64-bit Windows 7'ye yükseltebiliriz. Artık işletim sistemi olarak Vista'yı kullanamıyorsunuz ancak Vista'ya ait dosyalarınız Windows 7 içerisinde "Windows.old" adlı bir klasörde tutuluyor. Biz ayrı bir disk bölümüne kuracağımız için "Custom (Advanced)" seçeneğinden devam edeceğiz ve bu şekilde Windows 7 kuruyor isek kaç bitlik işletim sistemi yüklediğimizin önemi yok:
Daha sonra kurulum sihirbazı Windows 7'yi hangi disk bölümüne kurmak istediğimizi soruyor. Hazırladığımız boş disk bölümünü işaretleyip "Next" ile devam ediyoruz.
Sonrasında kurulum devam ediyor; biz karışmıyoruz:
Diğer Windows sürümü kurulumlarından aşina olduğumuz üzere klavye, tarih-saat, kullanıcı adı, parolaları belirliyoruz:
Artık ayrı bir disk bölümüne kurulmuş Windows 7'miz bulunuyor. Sistem başlangıcında da hangi işletim sistemini kullanacağımızı soracaktır sistem. Windows Update üzerinden "Türkçe Dil Paketini" indirip dilediğimiz şekilde kişiselleştirebiliriz.
Anahtar kelimeler: Windows 7 kur DVD'siz USB bellek flash disksiz olmadan resimli anlatım

Not: Açılan konuların aramalarda kolayca bulunması için, muhtemel arama anahtar kelimelerini bir şekilde koymak gerektiğini düşünüyorum. Bu birçok şeyi kolaylaştıracaktır. Hem de bir konu forumda çoğu zaman arandığında bulunmuyor; tam da bu sebepten. Arama yapıldığında kullanılabilecek anahtar kelimeler konunun içerisinde geçmiyor ve yeni başlıklar açılmasına veya çözümler için başka yerlere atıf yapılmasına neden olabiliyor; aynı konu bizim forumumuzda olduğu halde.
ReadyBoost'u kullanabilmek için USB 2.0 bellek gerekiyor.Diğer yandan sahip olduğunuz bazı SD kart ve Compact Flashlarında ReadyBoost desteği bulunmakta.
Readyboost'u kullanma:
Kullanacağınız belleğe sağ tıklayın ardından özellikler;

Burda ReadyBoost sekmesini tıklıcağız.
Burda ReadyBoost'un boyutunu belirleyip bu aygıtı kullanı seçicez.
Yukarıdaki gibi seçtikten sonra tamam diyeceğiz.Artık ReadyBoost'u kullanıyoruz.
ReadyBoost kullanımında microsoftun önerisi fiziksel belleğin 3 katı.Yani 1GB ram'li bir pc'niz varsa ReadyBoost'a ayıracağınız alan 3GB olursa ReadyBoost'u en etkin şekilde kullanmış olursunuz.Tabi bu en ideali. Kişisel görüşüm ReadyBoost'a ayıracağınız her alanın genel sistem performansına katkısı var şeklinde.
Anlatılanlar Win7 içinde geçerlidir.ReadyBoost Win7'de mevcut.
Bilgisayarım Windows 7'yi kaldırır mı?
Ne yazik ki en çok tereddüt edilen konu. Windows 7 sistemim kaldırır mı kasar mı acaba ? Her ne kadar ben ve forumda bir çok arkadaşım gayet hızlı, şuana kadar ki en stabil sistem desekte, Kafaların içinde olan önyargılar bir türlü gitmiyor. Şimdi biraz bu konuyu açalım.
Öncelikle MS'in açıkladığı sistem gereksinimleri :

#1 GHZ 32-bit yada 64-bit İşlemci
#1 GB bellek
#16 GB disk alanı (64 bit için 20 GB)
#WDDM 1.0 ve üstü sürücüye sahip, DirectX 9 ekran kartı.

Söyleyeyim MS biraz da fazla açıklamış özellikle ram konusunda
Windows 7 sahip olduğu bellek kullanımı ve barıdırdığı teknolojiler ile 512 MB bellekli bilgisayarlarda dahi çalışıyor. Peki nasıl bu kadar belleği optimize kullanıyor. Windows 7 de kendinden önceki işletim sistemlerindeki gibi bellekte tabir-i caiz ise her işlem için ayrı bir oda açılma bonkörlüğü yok. Mesela açılan her pencere için bellekte ayrı bir bölüm açılmıyor. Başka bir örnekte yine Windows 7 öncesi işletim sistemlerinde kullanılan, kullanılmayan tüm servislerin ayakta olması. Windows 7 de bu servisler tetikleme ile çalışıyor. Yine Windows 7 ile SuperFetch özelliği de optimize edilmiş durumda.

Aşağıdaki video'da kullanıcı 1 GB belleğe sahip olduğunu ve tüm standart servislerin(Windows Defender, Aero, Search Indexing gibi...) açık olduğunu söylüyor ve bellek kullanımı sadece yaklaşık %27 civarında
Gelelim ekran kartı konusuna.Windows 7 görsel olarakta şahane bir işletim sistemi. Ama bu görselliği çalıştırmak için bazı özelliklere sahip olmanız gerekiyor. Aslında burda da herhangi bir cimrilik yok. Windows 7 altında ki Aero...vs özellikleri çalıştırmanız için gereken en düşük ekran kartı modelleri ise(Bu örnekler benim bildiklerim, okuduklarım isteyenler ekleme yapabilir.)ATI için Radeon 9500(onboard olarakta x200.) ve üstü tüm modeller. Nvidia için ise FX5200 ve üstü tüm modeller. Yalnız bu iki kartın Windows 7 sürücüsü yok. Vista sürücüleri mevcut, onlar kurulabilir. Zaten yeni nesil DX 10 veya DX 11 destekli bir ekran kartına sahipseniz ve bu DX sürümlerini destekleyen oyunları çalıştırmak istiyorsanız Windows 7'yi yüklemelisiniz.

İşlemci konusu zaten standart bir konu. Yani şuanki kullanıcılıarın %99.9'u zaten MS'in açıkladığı, önerdiği 1 GHZ işlemciden yüksek işlemcilere sahip. üstelik Nette P3 800, 1000 mhz işlemcilere kurulu Windows 7 video'ları veya makaleleri de mevcut.
Video da ki kullanıcıda P3 Mobile 1000 Mhz işlemci ile 256 MB ram var.
Hatta PII ile haberler bile mevcut : windows 7 pentium 2 - Google'da Ara

Çok çekirdekli bilgisayarlarda ise Windows 7 biçilmiş kaftan sebebini yine bir örnekle açıklamak gerekirse Windows 7 çok çekirdekli işlemcilerde işlemlerin az olduğu süreçlerde yada sadece tek çekirdeğin işlem yaptığı anlarda diğer çekirdekleri yormayıp park konumuna getiriyor. Bu hem enerji tüketimi sağladığı gibi hemde enerji tasarrufu sağlıyor. Bu teknolojinin ismi de Cpu-Core Parking. Yine, P4 ile birlikte gelen ve Core i7 ve yine Intel'in yeni nesil işlemcisi ailesi Lynnfield ile geri dönen Hyper -Threading(Çoklu işlem teknolojisi HT ile fiziksel çekirdeklerin yanına aynı sayıda sanal işlemciler arasında bölünüyor iş parçacıkları) teknolojisi Windows 7 ile daha etkin ve optimize. Bu teknolojiyi en etkin ve verimli biçimde kullanma iddasında Windows 7

Hyper-Threading hakkında daha fazla bilgi için:
Hyper-threading - Wikipedia, the free encyclopedia
Redirect Page
Sabit Disk kapasitesi yönünden ise yine sorun olacağını zannetmiyorum. MS yine bence burda biraz cömert önermiş(16 GB disk alanı (64 bit için 20 GB)). Ben RTM sürümün kurulumu bittiğinde sabit disk kullanılan alanın 9 GB civarı olduğunu hatırlıyorum.
Son olarak Windows 7'nin uyumluluk meselesine gelirsek, Windows 7, Vista altyapısı üzerine kurulduğundan Vista üzerinde çalışan tüm yazılımlar Windows 7 üzerinde uyumluluk modu olmadan rahatlıkla çalışıyor.Kaldı bu olmasa bile artık çoğu yazılım Windows 7 destekli. XP üzerinde çalışan ve Windows 7 üzerinde çalışmayan bir oyun, program veya farklı bir tür yazılıma da ben henüz rastlamadım. Rastlayanlar içinse bu sorunu %99 çözen bir çözüm mevcut Windows 7 de; çalıştırmak istediğiniz yazılımın üstüne gelip ; sağtık - özellikler - uyumluluk - XP SP2'yi seçip tamam'a tıklatmanın ardından yazılımı yönetici olarak çalıştırmanız gerekiyor. Bu işlem aslında bir nevi emülatör görevi görüyor.

Aşağıdaki gibi (Aslında FIFA 2010'un uyumluluk moduna ihtiyacı yok ama örnek olsun diye koydum )
Donanım üreticileri sürücüler için Windows 7 Beta ile beraber tam destek çalışmalarına başladı ve şuan tahmini olarak %95'i Windows 7 ile uyumlu. Zaten Windows Vista sürücüleri aynı yazılımlarda olduğu gibi Windows 7 üzerinde çalışıyor ve yine yazılımlarda olduğu gibi bazı donanımlarda(özellikle çevre birimleri; yazıcı, modem...) uyumluluk modu ile XP sürücüleride kullanılıyor. Zaten Windows 7 çoğu kullanıcı için söylüyorum ekran kartı dahil hemen hemen yüklenmiş olarak getiriyor size.
Son olarak özellikle dizüstü kullanıcılar için ayrı birşey söylemek istiyorum. Windows 7 ile ilgili yukarıda saydığım(Cpu-Core Parking, Trigger Started Servisler, WDM'in geliştirilip optimize edilmesi..) ve unuttuğum bazı nedenlerden dolayı daha uzun pil ömrü sizleri bekliyor olacak.
Kısaca eğer donanımlarınız ve yazılımlarınızı daha performanslı ve daha güvenli kullanmak için adres Windows 7... Önyargı ve dedikodular ile değil kendiniz deneyin yine de beğenmez, "kasıyor" derseniz. XP'ye geri dönüş yapabilirsiniz.

Soru: Hangi Windows 7 sürümünü yüklemeliyim ?

Microsoft,Windows 7 yi bir kaç farklı sürüm olarak piyasaya süreceğini açıkladı.Açıklamaya göre yeni Windows 7, altı farklı sürüme sahip olacak. Hersürüm kendisinden bir önceki sürümün sahip olduğu tüm özelliklere sahipolacak ve bunun yanında ekstra özellikleri de barındıracak. Sürümler veaçıklamaları özetle şöyle;
Windows 7 Starter
En düşük Windows sürümü, yeni bilgisayarlarla birlikte satılacak. Düşük performanslı netbook’larda kullanılacak gibi görünüyor..
Windows 7 Home Basic
HomeBasic sürümü, genel orta seviye pazara hitap ediyor. Vista nın Startersürümünün yerini alması bekleniyor. Aero ya da multi-touch gibiözellikler hala bulunmuyor.
Windows 7 Home Premium
Ev kullanıcıları için geliştirilen başka bir sürüm. Aero ve multi-touch desteği eklenmiş olarak gelecek.
Windows 7 Professional
Home Premium un tüm özelliklerinin yanısıra EFS desteğine ve gelişmiş yedekleme seçenekleri blununacak.
Windows 7 Ultimate
Professionalsürümünün tüm özelliklerinin yanısıra BitLocker veri koruma desteğiningelemesi. Ultimate sürümünde ağ seçeneklerinin daha gelişmiş olacağıbeildiriliyor.
Windows 7 Enterprise
Ultimate sürümüntüm özelliklerini sunduğu gibi iş yerleri için toplu lisanslamaya izinverecek. Pek fazla kullanılmayan Vista Business ın yerini alacağabenziyor.

Windows XP ve Windows7

WindowsXP kullananların en çok şikayet edebileceği konulardan biriprogramuyumsuzlukları... Yani, genelde kullandıkları programların Win7de deçalışı çalışamayacağı veya sadece ikisinin bir aradakullanılıpkullanılamayacağı...
Eğer sizin sorununuz program uyumsuzluğu ise;
Windows Vista destekli her program Windows 7'yi de desteklemektedir. Neden? Çünkü; Windows7, Vista tabanlıdır.
Eğer sizin sorununuz ikisini bir arada kullanabilir miyim?, ise;
Evetkullanabilirsiniz... Fakat şunları unutmayın; Windows XP,Windows7'ninalt versiyonu olduğundan, eğer siz ilk önce Windows7 yikurar daha sonrada buna bir de XP kurayım derseniz, Win7'niz uçar...Neden? Windows XP,Win7'yi tanımayacağından "Boot" menüsünü desilecektir... Daha doğrusubilgisayarınız ilk açılışta sadece XP'yigörecektir. Fakat, Win7 dekidosyalarınız hala duruyor olacaktır veWin7 NTFS biçimlendirmeyikullandığından da XP dosyalarınızıgörebilecektir... Bu sebele ilk önceXP'yi yüklerseniz veya XP kuruluolan bilgisayara kurarsanız,bilgisayarınız ilk açılışta "Win7 mi, Dahaönceki sürüm mü" diye seçeneksorucaktır...
Biraz da XP ve Win7 nin kurulum avantajları
XP kurulumu uğraştıracak gıcık birşey. Yokyüklemek için bir tonzahmet, sonra bir ton da driver'larla boğuş...Evet, katılımlı, çabukkurulumlu XP versiyonları var ama kararlı çalışmave Windows güncellemesorunları ortaya çıkıyor(orjinal olması gerekmez3adımda legal XP işgörür).
Windows7 ise hem kurulum(resmen ileri,ileri diye tıklayarak) hemdriver(sürücü) ler bakımından tam bir şaheserolmaya aday... Nedenpeki? Kurulum bittikten sonra bilgisayarınız aşırıeski değilse herdriver Win7 otomatik olarak tanıyor... Eee boş yereLinux kullananlarşunu demedi; "Microsoft ilk defa düzgün birşeyyaptı"diye... Ayrıca"Windows Update" i tıkladığınızda eğer internetinizvarsa, hem tanıdığıdriver ların güncel sürümünü otomatik olarak buluyorhem de çok kararlıçalışıyor...
Windows 7'de XP sürücülerinin uyumluluk modunda kurulması gibi öneriler görüyoruz.
WindowsVista'dan itibaren sürücü yapısı TAMAMEN değişmiştir. Bu yüzden XPsürücülerini Wİndows 7 ve Vista'ya kurmaya çalışmayınız.
Zaten dikkat ederseniz XP'de DirectX 10 tam anlamıyla mümkün olmadı. Bunun nedeni de yeni sürücü modelidir.
Seçilenuyumluluk modu da aslında sadece programların kendini XP'de zannetmesiiçin yapılan bir aldatmacadır. Yani program işletim sistemini kontrolederken Windows 7 veya Vista, kendini XP SP3 gibi tanıtır.
Bunun dışında zaten Windows 7 ve Vista'da, XP DLL dosyaları olmadığı için XP uyumluluk modunu sağlayamaz!
Sağlasaydızaten Windows 7 içinde, XP Mode diye bir özelliğe gerek kalmazdı.Doğrudan uyumluluk modunu seçerdiniz ve olur biterdi.
Bu arada Windows 7'de uyumlukuk sorunum olmadı halbuki Vista'da çok sorun yaşamıştım diyen arkadşalar:
Windows7 zaten Windows Vista temelli olduğu için (bkz. Build 6.1) ve siz deVista zamanında birçok programınızı güncellediğiniz için bu programlarWindows 7 ile uyumlu.
Konuya dönecek olursak:
XPsürücüleri asla ve asla Windows 7 ve Vista'ya kurulmamalıdır. Evet,belki siz birkaç sürücüyü çalıştırdınız bu şekilde, ama yine de bunubaşkalarına tavsiye etmeyiniz.

Alıntı

Windows 7 Sık Sorulan Sorular ve Cevapları işletim sistemleri hakkında detaylar, Windows 7 Sık Sorulan Sorular ve Cevapları ile kullanıcılar sorularına yanıt bulabilir.
Geri