iPad Hakkında Sık Sorulan Sorular

Konusunu Sadefan`da Görüntülemektesiniz!..

iPad Hakkında Sık Sorulan Sorular, konusunda bu İçerik iPad Hakkında Sık Sorulan Sorular hakkında en yeni bilgileri, yorumları ve detaylı paylaşımı keşfedin.

- Sadefan.com | iPad Hakkında Sık Sorulan Sorular paylaşımı

KlaS

Admin

iPad Hakkında Herşer - iPad Hakkında Kullanma Kolaylıkları - iPad
iPad'in ülkemizde resmen satışı henüz başlamadığı için, bir çok kullanıcı Amerika'dan iPad getirtmeye çalışıyor. Ya da benim gibi yakın zamanda getirtmiş olup, çözebildiği kadarı ile kullanmaya çalışıyor. Ben de edindiğim tecrübeler ışığında, iPad hakkında en çok sorulan soruların cevaplarını bir yazı altında topluyayım istedim.

Soru cevaplara geçmeden evvel belirtmeliyim ki iPad'in şu anki versiyonu, Türkiye'deki kullanıcılar açısından iPhone'un ilk versiyonu gibi. Yani bazı özelliklerini kullanmak için ufak tefek taklalar atmak gerekiyor

* Amerika'dan alınan iPad'in Wi-Fi (3G özelliği olmayan) modelini Türkiye'de sorunsuzca kullanabiliyor muyuz? Özel bir işlem yapmamıza gerek oluyor mu?
Hayır olmuyor. Kutusundan çıkardığımız gibi iTunes ile bir kere aktive edip sorunsuzca kullanmaya başlıyabiliyoruz. iPad'in Wi-Fi versiyonu, iPhone'un iPod Touch modeli gibi, yani SIM kart takılamıyor. Sadece Wi-Fi üzerinden internete çıkabiliyor.

* Peki ya Amerika'dan iPad'in 3G + Wi-Fi modelini alsak, Türkiye'de sorunsuzca kullanabilir miyiz?
Tam olarak değil Kısaca açıklamam gerekirse Amerika'da satılan 3G'li iPad'ler, iPhone'ların aksine bir operatöre bağlı olarak satılmıyor. Yani SIM kilitli değiller, dolasıyla Türkiye'deki operatörlerin SIM kartları ile kullanabilmek için unlock ya da jailbreak gibi işlemler yapmak gerekmiyor.
http://www.iphoneturkey.biz/wp-content/uploads/2010/04/ipad_3G_turkcell.png
Fakat yurt dışından yolcu beraberinde getirilen her SIM kart kullanan (yani IMEI'si bulunan) cihazın, GSM operatörleri üzerinden kullanılabilmesi için BTK'ya kayıt ettirilmesi gerekiyor. Dolayısıyla eğer iPad'in 3G özelliğini kullanmak istiyorsak, son 2 yıl içinde başka bir cihaz için kayıt yaptırılmamış ve son 1 ay içerisinde Türkiye'ye giriş yapmış herhangi bir pasaportla, cihazımızın IMEI numarasını kayıt ettirmemiz gerekiyor. (Detaylı bilgi için lütfen bu yazımıza göz atın.

* iPad 3G'nin IMEI kaydını yaptırmak için uygun bir pasaport buldum, şimdi herhangi bir SIM kart takıp kullanabilir miyim?
Maalesef Hayır. Çünkü iPad'in 3G versiyonu, şu an cep telefonlarında kullandığımız 15 x 25 mm ebadındaki SIM kartları kullanmıyor. Onun yerine mevcut kartlardan %52 daha küçük olan 12 x 15 mm ebadındaki Micro SIM'lerden (3FF SIM diye de geçer) kullanıyor. Genelde Micro SIM'ler cihazlara gömülü olarak satıldığından, şu an herhangi bayiden tek başına alınamıyor.
http://www.iphoneturkey.biz/wp-content/uploads/2010/04/att-micro-sim-2.jpg
AT&T Micro SIM satışına başlamış. Tek bir kart içinde tüm ebatlar var.

Fakat standart SIM'ler ile Micro SIM'lerde kullanılan chip aynı olduğu için, standart SIM'ler düzgünce kesilmek şartıyla Micro SIM'e dönüştürülebiliyor Tabii bu işlem hassasiyet gerektirdiği için ilk denemede bir SIM kardın heba edilmesi olası. Fakat ben ülkemizdeki operatörler de dahil olmak üzere, tüm dünyada ayrıca Micro SIM satışlarının yakında başlayacağını düşünüyorum.
http://www.iphoneturkey.biz/wp-content/uploads/2010/04/micro_sim_ve_standard_sim.png
Bir de ayrıca iPad'deki Micro SIM yuvası iPhone'daki gibi cihazın üst kısmında değil, yan kısmında. Fakat aynı iPhone'daki gibi kutusundan çıkan özel iğnesi ile yuvası yerinden çıkartılabiliyor.
http://www.iphoneturkey.biz/wp-content/uploads/2010/04/ipad_micro_sim_tray.jpg
iPad'de SIM yuvası cihazın yan tarafında bulunuyor.

* iPad 3G'ye SIM kartı takılabiliyorsa, o zaman telefon görüşmesi yapmak da mümkün oluyor mu?
Hayır. iPad 3G'de Telefon ya da SMS uygulaması/özelliği bulunmuyor. Dolayısıyla SIM kartın bağlı olduğu hattın sadece data hattı olması yeterli. Fakat aynı iPhone'da olduğu gibi iPad'de de Skype gibi VOIP uygulamaları çalışıyor.

* iPad 3G modelini Amerika'dan almak çok iş çıkartacak gibi görünüyor. Sadece Wi-Fi'lı modelini alsam, ev veya iş haricinde internete bağlanmak için iPhone'umu modem olarak (tethering) kullanamaz mıyım?
Maalesef kullanamazsınız. Fakat şunu unutmamak lazım, iPad iPhone gibi sürekli mobil olarak kullanılacak bir cihaz değil. Çoğu kez bir yerde oturulurken kullanılıyor ki artık çoğu yerde ücretsiz Wi-Fi bağlantısı mevcut. Bir tek otobüs/servis yolculuklarında 3G bağlantısı çok lazım oluyor.
http://www.iphoneturkey.biz/wp-content/uploads/2010/04/ipad_multivinn_01b.jpg
Ben şahsen, pasaport kayıt, Micro SIM, vs. Expressi ile uğraşmamak ve de cihazı bir an evvel kullanabilmek için iPad 3G modelini tercih etmedim. Bunun yerine Amerika'daki iPad kullanıcılarının da çok tercih ettiği bir yöntemi seçtim. O da iPad'in sadece Wi-Fi'lı olan modelini alıp, Türkiye'den de Turkcell tarafından MultiVINN isminde satılan (orijinal ismi i-Mo) 3G'yi Wi-Fi'ya çeviren yukarıdaki resimdeki kablosuz modemi almak oldu. Özellikle Amerika'da MiFi markasıyla ve ismiyle popüler olmuş bu cihaz, 3G bağlantısını Wi-Fi'a çevirerek aynı anda 5 cihaza kadar mobil kablosuz internet hizmeti veriyor. Cihazın ülkemizdeki satış fiyatı 200$ civarında. Fakat Amerika'daki iPad'in 3G'li modeli ile sadece Wi-Fi olan modeli arasında 130$ fark olduğu düşünülürse, bu yöntem çok pahalı değil. Ayrıca IMEI kaydı sorununu da ortadan kaldırıyor.

* iPad'in bazı bilgisayarlardaki USB portları ile şarj olmadığı bilgisi doğru mudur?
Kısmen doğru. Özellikle eski bilgisayarların USB'leri ile şarj yapmaya çalıştığımızda iPad'in pili dolmuyor ve bu durumda ekranın sağ üst köşesinde "Not Charging" (Şarj Etmiyor) mesajı çıkıyor. Bunun nedeni de iPad'in iPhone'a göre daha fazla güç tüketmesi ve de eski USB portların yeterince güç sağlayamaması.
http://www.iphoneturkey.biz/wp-content/uploads/2010/04/HT4060_04-ipad-not_charging-001-ena.png
* iPad'in, iPhone'a göre çok daha yavaş şarj olduğu bilgisi doğru mudur ?
iPad, iPhone'a göre daha yavaş şarj oluyor ama çok fazla değil. Fakat esas yavaşlık, iPad'in kutusundan çıkan kablo ve adaptör ile değil de, iPhone adaptörü ile kullanıldığında oluyor. Her ne kadar aynı gözükseler de, iPad'in adaptörü iPhone'un adaptöründen farklı ve çok daha fazla güç (10W) üretiyor. Ayrıca USB adaptörü ile prizden yapılan şarj, laptop veya bilgisayarlardaki USB portlarından yapılan şarjlardan daha hızlı tamamlanıyor. Detaylı bilgi için : iPad: Charging the battery

*iPad'in pili gerçekten hiç şarj etmeden 10 saat gidiyor mu?
10 saat ifadesi hiç kesintisiz HD kalitesinde film izlediğimizde geçerli. Fakat şunu söyleyebilirim şarjı gerçekten iyi gidiyor. Ben genelde 2 günde bir şarj yapıyorum ve cihazı oyun oynamak ve film izlemek gibi şeylerle aktif olarak kullanıyorum.

* iPad'in Türkçe dil desteği ve Türkçe klavye desteği var mı?
Henüz yok ama bunun en büyük sebebi henüz Türkiye'de satışının başlamamış olması. iPhone'da da benzer durum olmuştu fakat Türkiye'ye gelmeden kısa bir süre önce yazılım güncellemesi ile Türkçe klavye ve dil desteği gelmişti. Bu arada menüler Türkçe değil ama uygulamalardaki ya da web sitelerindeki Türkçe karakterler sorunsuzca görüntüleniyor.

* iPad'de, iPhone için aldığımız Apple ID'yi kullanabiliyor muyuz?
Evet artık kullanabiliyoruz. (İlk başlarda kullanamıyorduk.)

* iPhone için daha evvel satın aldığımız ücretli uygulamaları, iPad'e de yüklerken ayrıca para ödüyor muyuz?
Hayır ödemiyoruz. Tabii satın aldığımız uygulamaların iPad için özel başka versiyonları çıkmadıysa. Bazı firmalar iPad için ayrıca bir uygulama çıkartabiliyor iPhone'daki versiyonla benzer özelliklere sahip.

* iPad, mkv, divx, vs. yaygın olarak kullanılan video formatlarını destekliyor mu?
Maalesef iPhone gibi, iPad de desteklemiyor. Fakat bu linkte paylaştığımız yazıyı kullanarak iPad'e uyumlu hale getirilebiliyorlar.

* iPad'de de iPhone'daki gibi Flash desteği yok diyorlar. Peki yakın zamanda Flash desteği gelecek mi?
iPad'in de Flash desteği yok ve hiç bir zaman gelmeyecek. Dün Apple'ın CEO'su Steve Jobs bu konuda resmi bir açıklama yaptı.

iPad Hakkında Sık Sorulan Sorular işletim sistemleri hakkında detaylar, iPad Hakkında Sık Sorulan Sorular ile kullanıcılar sorularına yanıt bulabilir.
Geri