Gurbette Türk Sanat / Müzik Dünyasi

Konusunu Sadefan`da Görüntülemektesiniz!..

Gurbette Türk Sanat / Müzik Dünyasi, konusunda bu İçerik Gurbette Türk Sanat / Müzik Dünyasi hakkında en yeni bilgileri, yorumları ve detaylı paylaşımı keşfedin.

- Sadefan.com | Gurbette Türk Sanat / Müzik Dünyasi paylaşımı

OxyjeN

Admin

Geçmişte Sirkeci`den başlıyordu yolculuklar, genç erkekler birkaç parça eşyanın sığdırıldığı tahta bavulları ellerinde, birazdan kalkacak trene biniyorlardı.

Yetmişlerin başıydı ve bu yolculuklar çok uzun sürdü. Ucuz işgücü için yola çıkıldı. Gözyaşları döküldü arkalarından. Çalıştılar; hem de bir insanın çalışamayacağı kadar çok çalıştılar.

Kimisi orada evlendi, kimisi buradaki karısını terk etti. Bazıları başardı gurbet elde yaşamayı, bazıları geri döndü, bazıları ise kayboldu gurbetin karanlığında. Yola çıkan insanların tahta bavullarının yanında bağlamaları da vardı. Bundan sonra karıları, çocukları, ana - babası, kısaca doğduğu yerde neyi varsa onu hatırlatacak olan bağlamaları... Geçenlerde yayınlanan Göçmen Kuşlar adlı albümüyle müzikseverlerin karşısına çıkan Taner Akyol da bağlamasını eline alıp küçük denecek yaşta Almanya`nın yolunu tutmuş. Ama tabii yetmişlerdeki gibi bir yolculuk olmuyor onunki, o okumaya gidiyor ve anlatıyor kendi yolculuğunu...

`Anadolu`da yaşayan insanların birçoğu en azından benim çevremdekiler hep yaşadıkları yer dışında asıl memleketlerine özlem duyar. Bildiğiniz gibi göç oldukça yaygın bir olgu Türkiye`de. Özellikle de Doğu`dan Batı`ya göç. Ben de böyle bir ailenin üyesiyim. Benim asıl memleketim Tunceli. Ama hiç görmedim diyebilirim, çok küçük yaşlarda bir kere gitmişim fakat hatırlamıyorum. İlginçtir, Bursa`da yaşarken hiç görmediğim Tunceli`ye hasret çekiyordum. Daha sonra eğitim amaçlı Almanya`ya geldiğimde hem Bursa`ya hem de Tunceli`ye hasret duymaya başladım. Dediğim gibi çeşitli nedenlerle göç ediliyor, genellikle de istemeden. Benimkisi ise eğitim amaçlı, bilinçli bir tercih. Bağlamamla çıktığım bir müzik yolculuğu bu. Bilmediklerimi öğrenmek için çok uzun bir yolculuğun belki de Bursa`dan sonra ikinci durağı diyebilirim Berlin için...`
Bu müzik yolculuğunun da ilk ürünü Göçmen Kuşlar... Enja müzik etiketiyle yaklaşık 50 ülkede yayımlanan albümün Türkiye`de geç de olsa yayımlanması önemli diye düşünüyor insan. Akyol albümünün hikâyesini şöyle anlatıyor.
`Bestecilik bölümünde okurken sadece klasik Batı müziği çerçevesinde çalışma şansınız var. Ama tabii okul dışında özgürsünüz. Ben de okul dışında zaman buldukça heybemde getirdiğim malzemeleri eğitimim paralelindeki bilgilerim geliştikçe harmanlamaya başladım. Bu önceleri bir not tutma gibi başladı. Bazen aylarca bakılma fırsatı olmayan notlar. Hoşuma giden bir türkü ya da bir şiirle ilgili tutulan bu notlar, okul hafifleyip zaman çoğalınca birer birer açıp baktığım ve değerlendirdiğim malzemelere dönüştü. Eğitimimin ve bestecilik tecrübemin artmasıyla bu notları birer parçaya dönüştürüp bir albümde toplama fikri çıktı ortaya. Ondan sonra da malum aşamalardan geçerek herkesle paylaşma imkânı buldum. Tepkiye gelince Avrupa, Avustralya gibi kıtalardan çok olumlu, motive edici tepkiler aldık. Çeşitli ülkelerde yayınlanan müzik dergilerinde eleştirmenlerden hep tam puan aldı albüm.`
Doğu türküleri ile Batı`nın müzikal zenginliğinin başarılı bir şekilde uyum sağladığı Göçmen Kuşlar ağırlıklı olarak göç temasını işliyor. Sadece başka bir ülkeye gitmenin değil, insanın hayatındaki aidiyet duygusunun bir yere takılı kalması ve hiçbir şekilde başka bir yere ait olamaması gibi bir göç. İnsanın bir iç yolculuğu sanki... Ama bu göç olgusuna da tam olarak takılıp kalmıyor Göçmen Kuşlar...
`Göçmen Kuşlar göçten bahsediyormuş gibi görünüyor ilk bakışta. Tabii ki göçün izleri benim müziğimde yansımasını buluyor. Örneğin Karacaoğlan`ın bir şiirini besteledim. Bu şiire üst başlık olarak `Dersim-Bursa-Berlin... Her Durak Başka Bir Gurbet` dedim. Fakat benim artık pek de öyle yoğun bir gurbet hissim yok sayılır. Albümün içeriği de tek bir olgu üzerine kurulu değil. Kendi yaşamımdan toplumsal yaşamdan kesitler var. Hüzün coşku gibi duyguları harmanladığımı düşünüyorum. Böyle bir kurgum yoktu aslında. Ama bu sonuç insan hayatı gibi müziğin de tekdüze olmadığının kanıtı herhalde... Mesela Göçmen Kuşlar şarkısını göç olgusuna
vurgu yapmak için bestelemedim. Şiir gözaltında kaybolanları anlatıyor. Yani ülkemizde ve dünyada bazı dönemlerde çok sık yaşanan şu bilindik kayıplar. Oğlunu gözaltında kaybetmiş bir anneyle tanışma fırsatım oldu. Onun hikâyesi beni çok derinden etkiledi. Bu konunun insan hakları gibi siyasî yönleri dışında insanî yönleri çok büyük anlamlar taşıyor. Bu parça ve albümün ismi buradan kaynaklı...`

Ahmet Ertegün: Amerika`daki Atlantic Records müzik şirketinin sahibi. 2006 yılında aramızdan ayrıldı.

Ayşem Sunal: Belçika`da kraliyet başdansçısı olarak sanat hayatına devam ediyor.

Güher-Süher Pekinel: İki kardeş, dünyanın pek çok ülkesinde piyano konserleri veriyor.

Leyla Gencer: Uzun yıllar İtalya`da yaşayan ve kısa bir süre önce hayata gözlerini yuman opera sanatçısı Gencer, 20. yüzyılın divalarından biri olarak kabul ediliyor.

Arif Mardin: 2006 yılında kaybettiğimiz müzik yapımcısı, 40 yılı aşkın kariyerinde 40 altın ve platin albüm ödülü kazandı. 15 kez aday gösterildiği Grammy ödülünü 12 kez almayı başardı

YÖNETMEN

Fatih Akın: Duvara Karşı filmiyle Berlin Film Festivali`nde Altın Ayı ödülünü kazanan Akın, 40 yıl aradan sonra ülkemizin yüzünü güldürdü.

Ferzan Özpetek: İtalya`da yaşıyor. Aralarında Hamam`ın da bulunduğu çok sayıda başarılı filmlere imza attı.

Meta Akkuş: Fransa`da yaşayan genç yönetmen, kariyerine Chanel, Evian, Calvin Klein gibi ünlü markalara çektiği reklâm filmlerini ve birçok ödülü sığdırdı.

Emrah Yücel: Amerika`da yaşayan Yücel, Frida, Rüyamdaki Amerika ve 28 Gün gibi filmlere hazırladığı afişlerle çok sayıda ödül aldı.

Nuri Bilge Ceylan: 2008 Cannes Film Festivali`nde Üç Maymun filmiyle en iyi yönetmen ödülünü aldı. Ödül konuşmasında `Bu ödülü birisine adamak istiyorum: Tutkuyla sevdiğim, yalnız ve güzel ülkeme...` dedi.

Atıl Kutoğlu: Ünlü modacılardan biri olan Atıl Kutoğlu, Avrupa aristokrasisinin kadınlarını giydiriyor. Kreasyonları Düsseldorf, Milano, Paris ve New York gibi metropollerde düzenli olarak sergileniyor.

Bora Aksu: Londra`da yaşayan Aksu`nun ismi, Gucci, Dolce&Gabbana ve Versace gibi moda devleriyle birlikte anılıyor.

Emre Ertürk: Hollywood yıldızları arasında, Emre Ertürk imzası taşıyan çantalar büyük ilgi görüyor.

Rıfat Özbek: Dünyaca ünlü modacı Özbek, Madonna`dan Prenses Diana`ya, Cher`den Janet Jackson`a birçok ünlüyü giydirdi.

Hüseyin Çağlayan: Başarılı kreasyonlarıyla göz dolduran Çağlayan, üst üste İngiltere`de yılın modacısı seçildi.

Gurbette Türk Sanat / Müzik Dünyasi gurbetçiler forumu, Gurbette Türk Sanat / Müzik Dünyasi ile yurtdışındaki üyeler haberleşebilir ve içerik paylaşabilir.
Geri