Göbek Deliğinden Böbrek Nakli

Konusunu Sadefan`da Görüntülemektesiniz!..

Göbek Deliğinden Böbrek Nakli, konusunda bu İçerik Göbek Deliğinden Böbrek Nakli hakkında en yeni bilgileri, yorumları ve detaylı paylaşımı keşfedin.

- Sadefan.com | Göbek Deliğinden Böbrek Nakli paylaşımı

Gripin

VIP Üye

böbrek nakli - böbrek naklinde yeni yöntem - böbrek nakli nasıl yapılır - böbrek nakli hakkında

Sevdiklerinin hayatını kurtarmak isteyen ama ameliyattan korkanların artık böbrek bağışlarken vücutları hiç kesilmiyor... Göbek deliğinden girilerek organ alınıyor. Doç. Dr. Barış Akin ise, retroperitonoskopik yöntemini kullanıyor
JFK Hastanesi Organ Nakli Bölüm Başkanı Doç. Dr. Barış Akin laparoskopik böbrek nakli hakkında bilgi verdi...
Böbrek naklinde laparoskopik ameliyat tekniğinin yeri nedir?
Safra kesesi ameliyatının laparoskopik teknik yerine açık ameliyatla yapılması artık kabul edilemez bir durum olarak görülüyor. Aynı durum, yakınlarına böbrek vermeyi isteyen kişilerden böbrek çıkarılması için de geçerli. Artık gelişmiş organ nakli merkezlerinde, altın standart olarak, yakınlarına böbrek bağışlayacak kişilere laparoskopik teknik, yani küçük kesilerle ve kamera kullanarak böbrek çıkarılması ameliyatı uygulanıyor. Bu teknik 10 yılı aşkın bir süredir tüm dünyada uygulanan ve ilk olarak önerilen teknik haline geldi. Çıkarılan böbreğin alıcıya yerleştirilmesi ise tüm dünyada halen açık teknikle yapılıyor.

20 SANTİMLİK DİKİŞ YOK!
Vericiden böbreğin laparoskopik çıkarılmasının açık ameliyattan farkı nedir?
Böbrek çıkarılmasında laparoskopik teknik kullanılması sayesinde eskiden kaburga altından yapılan 20 santim uzunluğundaki ve ağrıya sebep olan büyük kesi önleniyor. Bunun yerine iki adet 1 santim genişliğindeki küçük kesiden kamera ve özel endoskopik aletler kullanılarak böbrek serbestleştiriliyor. Karın alt kısmında yapılan 6-7 santimlik bir başka kesi kullanılarak serbestleştirilen böbrek, karnın dışarısına alınıyor. Endoskopik ameliyatlarda küçük ameliyat kesileri karında ağrı oluşturmayacak yerlerden yapılıyor. Bu durum ameliyat sonrası ağrıyı en aza indirmeyi sağlıyor. Bu teknikte genel anestezi kullanılır. Bu ameliyatın süresi açık ameliyat ile aynıdır. Kameralı teknikte içerden görüntüleme yapıldığı için kilolu kişilerde daha iyi görünüm ve daha güvenli bir çalışma ortamı sağlanabilir.

Yöntemin avantajları nelerdir?
Yöntemin en büyük avantajı böbrek bağışlama ameliyatını çok daha kolay bir hale getirmesi. Bu teknikte küçük kesiler kullanıldığından ameliyat sonrası ağrı çok daha az oluyor. Ayrıca büyük kesilere bağlı fıtık gelişmesi ve karında asimetrik görünüm gibi problemler gözlenmiyor. Sevdiği kişi için ameliyat olan bu fedakar insanlara çok daha rahat bir ameliyat sonrası iyileşme dönemi sağlanabiliyor.

KOLAY İKNA OLUYORLAR
Bu sayede ameliyattan korkanlar daha mı kolay ikna oluyor?
Bu yöntemle böbrek bağışlayacak kişiler ameliyat stresini daha iyi atlatıyorlar. Biz de sorularına samimi yanıtlar vererek kaygılarını gideriyoruz.

İKİ YILDA KENDİME ÖZEL YÖNTEM GELİŞTİRDİM
Laparoskopik yöntemin önemli bir dezavantajı var mı?
Karın içi organları bir torba gibi saran, periton adı verilen bir zar vardır. Laparoskopik yöntemde bu zarın içine girilmesi gerekir. Bu durum, karın içi organlar ve bağırsaklar arasında yapışıklık olmasına sebep olabilir. Bu risk oldukça düşük olmasına rağmen sağlıklı bir böbrek vericisini bu riske de maruz bırakmamak için ben laparoskopik teknik yerine son iki yıldır kendi geliştirdiğim retroperitonoskopik yöntemini kullanıyorum. Geliştirdiğim teknikle karın içine girmeden kamerayı direkt olarak böbreğin bulunduğu retroperiton yani periton arkası bölgesine yerleştirerek böbreği çıkarmak mümkün olabiliyor.
Retroperitonoskopik teknik niçin laparoskopik tekniğin yerini almıyor?
Ülkemizde laparoskopik teknik bile böbrek nakli merkezlerinde yeni yeni kullanılmaya başlanıyor. Retroperitonoskopik teknikte ise karın boşluğuna girilmediği için daha küçük bir alanda ameliyatı gerçekleştirmek gerekiyor. Bu durum kamera ile ameliyat yapma konusunda çok ileri bir tecrübe gerektiriyor. Ben laparoskopik teknikle yaptığım 350 vakadan sonra retroperitonoskopik tekniği böbrek çıkarmaya uyarlayabilecek duruma geldim. Geliştirdiğim retroperitonoskopik tekniği iki yıldır 200 vakada kullandıktan sonra geldiğim noktada laparoskopik tekniğe üstünlüğünü daha net görebiliyorum.

BÖBREK VERİCİSİ İKİ HAFTADA İŞE DÖNER
Kişi laparoskopik ameliyattan ne kadar zaman sonra normal hayatına geri döner?
Laparoskopik teknikle böbreğini veren kişiler birkaç gün içinde evine ve bir hafta sonra da normal hayatına dönebilir. Okula veya masa başı işe bir-iki haftada dönmek mümkün oluyor. Yani sevdiklerine böbrek vermek isteyen kişiler bir haftada normal yaşamlarına dönebiliyorlar.

İKİ YILDA KENDİME ÖZEL YÖNTEM GELİŞTİRDİM
Laparoskopik yöntemin önemli bir dezavantajı var mı?
Karın içi organları bir torba gibi saran, periton adı verilen bir zar vardır. Laparoskopik yöntemde bu zarın içine girilmesi gerekir. Bu durum, karın içi organlar ve bağırsaklar arasında yapışıklık olmasına sebep olabilir. Bu risk oldukça düşük olmasına rağmen sağlıklı bir böbrek vericisini bu riske de maruz bırakmamak için ben laparoskopik teknik yerine son iki yıldır kendi geliştirdiğim retroperitonoskopik yöntemini kullanıyorum. Geliştirdiğim teknikle karın içine girmeden kamerayı direkt olarak böbreğin bulunduğu retroperiton yani periton arkası bölgesine yerleştirerek böbreği çıkarmak mümkün olabiliyor.
Retroperitonoskopik teknik niçin laparoskopik tekniğin yerini almıyor?
Ülkemizde laparoskopik teknik bile böbrek nakli merkezlerinde yeni yeni kullanılmaya başlanıyor. Retroperitonoskopik teknikte ise karın boşluğuna girilmediği için daha küçük bir alanda ameliyatı gerçekleştirmek gerekiyor. Bu durum kamera ile ameliyat yapma konusunda çok ileri bir tecrübe gerektiriyor. Ben laparoskopik teknikle yaptığım 350 vakadan sonra retroperitonoskopik tekniği böbrek çıkarmaya uyarlayabilecek duruma geldim. Geliştirdiğim retroperitonoskopik tekniği iki yıldır 200 vakada kullandıktan sonra geldiğim noktada laparoskopik tekniğe üstünlüğünü daha net görebiliyorum.

AMELİYAT SONRASI BAŞARI MERKEZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Böbrek nakli yapan bir organ nakli merkezinin en önemli özelliği sizce nedir?
Bence en önemli özelliği başarı oranı olmalıdır. Ameliyatlarınızı ne kadar ileri bir teknikle yaparsanız yapın önemli olan sonuçtur. Yani başarı oranıdır. Ben de çalışmış olduğum Ohio State Üniversitesi'ndeki başarı oranlarını kendime hedef aldım. Bu merkezlerde başarı oranı ilk yılda yüzde 95. Yani nakil olan 100 kişinin 95'i ilk senesini çalışan böbreği ile sağlıklı olarak geçirebilmektedir. Ben de benzer başarı oranlarını kendi programımda sağlamaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Geçen sene ameliyat sonrası tüm hastalarımızı, nakledilen böbrekleri çalışır halde sağlıklı olarak taburcu etmeyi başardık. Şimdi bu hastaların yüzde 98'i diyalizden uzak hayatlarını sürdürmektedir. Amerika'da tüm nakil merkezlerinin başarı oranları resmi kuruluşlar tarafından denetlenmekte ve detaylı istatistiksel sonuçları internette yayınlanmaktadır. Bence ülkemizde de aynı şekilde organ nakli merkezlerinin başarı oranları güvenilir kurumlarca yayınlanmalıdır.

ÇAPRAZ NAKİL TAM BİZİM TOPLUMUMUZA GÖRE
Çapraz nakil karşılıklı böbrek değişikliği mi demek?
Evet. Biz çapraz nakile böbrek kardeşliği de diyoruz. Çünkü kan grubu uyumu olmadığı için nakil olamayan iki çift, karşılıklı birbirlerine böbrek vererek böbrek nakli olma şansını yakalıyorlar. Örneğin bir çiftin kan grubu A ve B, diğer çiftin ise B ve A. Bu durumda bu iki çift aynı anda ameliyata alınıyor ve böbrekler karşılıklı olarak değişiliyor. Verici uyandığında sevdiği kişi nakil olmuş oluyor. Bu arada kendi böbreği de başka birine hayat verdiğinden bir de kardeş kazanılmış oluyor. Ben özellikle bizim hoşgörülü toplumumuz için çapraz nakil sayesinde çok güzel duygusal anlar paylaşıldığını görüyorum. Ancak her iki çiftin aynı şartlara sahip olması gereklidir.
Esra Tüzün

Göbek Deliğinden Böbrek Nakli hakkında merak edilenler, sağlıklı yaşam önerileri ve günlük bakım rutinleri. Bağışıklık güçlendirme, hastalıklardan korunma ve uzman tavsiyeleri.
Geri