Belalı Misafir - Çehov

Konusunu Sadefan`da Görüntülemektesiniz!..

Belalı Misafir - Çehov, konusunda bu İçerik Belalı Misafir - Çehov hakkında en yeni bilgileri, yorumları ve detaylı paylaşımı keşfedin.

Belalı Misafir - Çehov

- Sadefan.com | Belalı Misafir - Çehov paylaşımı

serapmisali

Super Üye

Belalı Misafir - Çehov

Belalı Misafir - Çehov

Belalı Misafir - Çehov

Belalı Misafir Kitap Özet - Çehov Kitapları - Belalı Misafir Kitap Tanıtım
- Belalı Misafir Kitap Fiyatı - Belalı Misafir Ön Okuma

Kitap detayı

Rus edebiyatının en gizemli yazarlarından biri olarak kabul edilen ve çağdaş öykücülüğün büyük ustalarından olan
Çehov’un sırrı sanırım şu cümlede yatmakta: “Her şey basit olmalıdır. Tümüyle basit. Teatral olmamaktır esas olan”.
Bütün oyun ve öykülerinde bu cümlenin etkisi görülür. Öyküleri fazlalıklardan arındırmanın ilk ve en büyük ustası
da Çehovdur.

Çehovun yaşamı da öyküleri gibi gösterişten uzak. Oldukça yoksulluk çekmiş; köy köy, kasaba kasaba dolaşıp hastalarına
neredeyse karşılık almadan bakmıştır. Çok iyiliksever olduğu söylenen Çehov, bir mektubunda şöyle der: “Herkese iyilik etmek
isteği, insanın içinde ruhsal bir ihtiyaç olmalıdır, kişisel bir mutluluk kaynağı olmalıdır”.

Çocukluğu oldukça sıkıntılı ve hüzünlü geçen Çehovun hikayelerinde çocuklar oldukça geniş yer tutar. Onun hikayelerinde mutlu,
çoşkulu çocuklar bulmak zordur. Bazı okurları tarafından karamsar olduğu söylenen Çehov, “Kahramanlarımın iç karartıcı
olduğundan yakınıyorsunuz. Ne yazık! Benim suçum değil bu. Benim isteğim dışında oluyor; hem sonra, yazarken iç karartıcı
bir biçimde yazıyormuşum gibi gelmiyor bana.” diye cevap vermiştir. Çehovun öykülerinde anlatım bu bakımdan doğal ve akıcıdır.

Bir doğa tutkunu olan Çehov’un öykülerinde müthiş bir yalınlık vardır. Bu yalınlık seçtiği sözcüklerde, kurduğu cümlelerde,
çizdiği tiplerde, oluşturduğu kurguda açıkça görülür. Öykülerinde öğüt verme gibi bir eğilim bulunmaz. Alçakgönüllü bir
anlatımla geliştirir öyküsünü ve okuruna aktarmak istediğini, oluşturduğu atmosferde bütün boyutlarıyla ona hissettirir.
Bu yüzden Çehov, bir anlatıcı değil, bir hissettirici öykücüdür.

Anlattığı kişiler kim olursa olsun Çehov onlara her zaman sevgiyle yaklaşır. Bu kişiler genellikle sıradan insanlardır.
Bu insanların çoğu başarısız, sıradan kişilerdir. Rus toplumunun çöküş döneminin soyluları da vardır tipler arasında; ama
bu tiplerin pek çoğu, hayatın bayağılaştırdığı, umutsuz, içi kararmış, iç karartıcı kişilerdir. Öykülerinde ince bir mizah
kullanan Çehovun dünyası taşradır.

http://i.imgur.com/8PdiFJd.jpg

Sayfa Sayısı: 168
Baskı Yılı: 2008
Dili: Türkçe
Yayınevi: Fide Yayınları

Belalı Misafir - Çehov yeni çıkan kitaplar ve tanıtımları, Belalı Misafir - Çehov ile forum üyeleri güncel içeriklere erişebilir, kitap incelemeleri ve özetler burada!
Geri