Yurtdışında Meslek Yapmak

Konusunu Sadefan`da Görüntülemektesiniz!..

Yurtdışında Meslek Yapmak, konusunda bu İçerik Yurtdışında Meslek Yapmak hakkında en yeni bilgileri, yorumları ve detaylı paylaşımı keşfedin.

- Sadefan.com | Yurtdışında Meslek Yapmak paylaşımı

Flex

Kıdemli Üye

Yurtdışında Meslek Yapmak bilgiler - Yurtdışında Meslek Yapma Şartları - Yurtdışı Ünisversiteler - Yurtdışı öğrenci vize

GENEL BİLGİ

Dünyada 1.8 milyon öğrenci kendi vatanlarının dışında eğitim görmektedir. Bu öğrencilerin yaklaşık olarak 1/10 'u Almanya'yı seçmektedir. Almanya öğrenciler için çok fazla seçenek sunmaktadır. Alman eğitim sistemi geçmişinden gelen 600 yıllık birikimi ve geleneğiyle modern teknolojiyi sentezler. Günümüzde 300'den fazla Alman üniversitesi, kampüsleriyle hizmetlerine devam etmektedir

ALMANYA’DA YAŞAM

Türkiye ile kıyaslandığında Almanya’nın daha çok yağış aldığı görülür. Yağmur çok sık yağdığı için giysilerinizi buna dikkat ederek edinmelisiniz. Ülkede kış oldukça uzun sürer, ekim ve mayıs aylarında bile genellikle evlerin ısıtılması gerekir. Şehir içi ulaşımda bisiklet uygun bir seçenektir, çünkü genellikle kaldırımlar ile yollar arasında 1 metre genişliğinde özel bisiklet yolları bulunur. Şehir içi ulaşımı sağlayan otobüs seferleri son derece düzenlidir ve duraklardaki zaman çizelgesine dikkat edilir. Bu yönüyle Alman halkının oldukça düzenli bir hayat sürdüğü söylenebilir. Trafik kurallarına son derece riayet edilir. Disiplinli bir millet oluşlarıyla tanınan Almanlar genelde çalışkan insanlardır. Erken yatıp erken kalkmaya özen gösteren bir toplum oldukları için daha sabahın erken saatlerinde sokaklar canlı bir görünüm sergiler. Akşam geç saatlerde gürültüye rastlanmadığı gibi gürültü yapılmasına müsaade de edilmez. Pekçok Alman bir gazeteye abonedir ve güne gazete okuyarak başlar; sabah erkenden gazetesi evinin önüne bırakılmış olur. Kış aylarında gündüzler, yaz aylarında ise geceler çok kısa olur.

ULAŞIM

Turizm ve ekonomi alanlarında önemini koruyan Almanya’da şehirler arası yolculuklar genellikle demiryolu ile yapılır ve bu hizmet son derece gelişmiştir. Nehir yoluyla özellikle yük taşımacılığı yapılmaktadır. Federal demiryollarının uzunluğu 30 bin km’dir. Otobanların uzunluğu ise yaklaşık 4 bin km’dir. Karayolu ile ulaşım daha çok özel arabalarla yapılmaktadır, Türkiye’de olduğu gibi bir otobüs seferleri ağı bulunmaz. Alman Demiryolları “German Rail”in sunduğu "Tourist Card" herkes tarafından alınabilir. Trenle sınırsız ücretsiz yolculuk imkanı veren bu kart 4 gün için 350, 9 gün için, 16 gün için ise 950 Euro’dur. 22 yaşın altında olanlar (ve 26 yaşın altında olan öğrenciler) için "Tramper Ticket" kartı daha avantajlıdır. 1 ay süreyle geçerli olan bu kart 550 Euro’dur. Bütün bu kartlar, pasaport veya fotoğraflı bir başka kimlik kartıyla Alman Demiryolları büroları veya istasyonlarından temin edilebilir. Bir şehri bisiklet ile dolaşmak isterseniz, tren istasyonundan 10 Euro karşılığı bisiklet kiralamanız mümkündür. 300'ü aşkın tren istasyonunda bu hizmet verilmektedir.

NEDEN ALMANYA?

Alman üniversiteleri önkoşullarını sağlayan herkese açıktır. Akademik özgürlük Alman üniversite sisteminin en temel yapı taşlarından biridir. Bu aynı zamanda Alman üniversitelerinin harç almamalarının başlıca sebeplerinden biridir.

Üniversiteler Almanya'da araştıma ve eğitimi birleştiriler. Bunlar pek çok buluşun ve gelişmenin köklerini oluşturmuştur. Alman üniversiteleri dünyanın pek çok yerinden öğrenciyi kendine çekmektedir. Modern Alman üniversiteleri teorik çalışmayla pratik uygulamayı birleştirmektedirler. Alman üniversiteleri çok uluslu firmalar ve diğer araştırma enstitüleriyle pek çok alanda ortak çalışma yürütürler. Bu da doğal olarak buralardan mezun olan kişinin iş bulma şansını arttırır.

Günümüzde pek çok öğrenci artık teorik bilimler üzerine çalışmayı istememektedir. Almanya'da pek çok üniversirte profesyonel kariyer için gerekli olacak şekilde uygulamalı bilimlerde çok yönlü bir eğitim vermektedir. Alman şirketlerinde alacağınız pratik eğitim, pek çok üniversitenin müfredatının bir parçasıdır. Alman şirketleri iyi eğitimli yurtdışından gelmiş öğrencilerle yakından ilgilenmektedir. Pek cok defa bu tür kişiler ülkelerine, çalıştıkları şirketlerin temsilcisi olarak dönme şansı yakalamışlardır.

Verdikleri ücretsiz eğitimle, merkezi bir yerleştirme sınavı olmamasıyla, serbestce üniversite seçebilmenizle, Türkiye'ye olan 2,5 saatlik yakınlığıyla, çok zor olamayan önkoşullarıyla Almanya'da eğitim çok cazip bir seçenek olarak her zaman önemini korumaktadır.

Almanya'da üniversite öğrenimi alabilmek için Türkiye'de ÖSS de taban puanı geçmiş ve 4 yıllık bir fakülteye yerleştirilmiş olmanız gerekmektedir. Burada kazandığınız bölümün aynısına orada devam edebilirsiniz. Açıköğretimde okuyorsanız ilk 2 yılını bitirmiş olmanız, meslek yüksek okulunda okuyorsanız okulun bitiminden sonra Dikey Geçiş Sınavını kazanmış olmanız gerekmektedir.

Üniversitelere başvurudan önce DSH (Deutsche Sprach Prüfung)'yi başarmanız gerekir. Bu, dersleri takip edecek düzeyde bir Almanca bilgisine sahip olduğunuzu gösteren dil sınavıdır. Türkiye'de 11 yıllık liseden mezun oldu iseniz üniversiteye başlamadan önce Studienkolleg okumalısınız. Üniversiteye hazırlanmanızı sağlayacak bu bir yıllık eğitimin sonunda Yeterlilik Sınavı (Feststellungsprüfung) alırsınız. Yeterlilik Sınavı (Feststellungsprüfung), DSH'ı da içerir. Bu sınavı başardığınız taktirde Almanya'da üniversite öğreniminize başlayabilirsiniz.

Yaşam giderleri eyaletlere göre değişiklik göstermekle birlikte ortalama 400-700 € civarındadır.

Üniversite öğrencisi iken senede 90 iş günü çalışma hakkına sahipsiniz.

Dil kursları için danışmanlığımız ücretsiz olup bize ulaşmanız yeterlidir.

EĞİTİM SİSTEMİ

Herkesin bildiği gibi eğitime büyük önem veren, ve eğitimin gelişmesi için hiçbir yatırımdan kaçınmayan Almanya, Avrupa’nın en iyi eğitim sistemine sahip olan ülkesi olmuştur.Alman hükümeti eğitim için yapılan her türlü harcamayı karşılamaktadır. Ayrıca Almanya’daki eğitim sistemini diğer ülkelerdeki eğitim sisteminden farklı kılan en önemli unsur ise Almanya’daki eğitimin ücretsiz olmasıdır.

ZORUNLU EĞİTİM

Almanya’da okula gitme zorunluluğu 6 ile 18 yaş arasını kapsar. Bu 12 yıllık sürenin ilk dokuz yılında (bazı eyaletlerde on yıl) öğrenci tam gün okula gider. Daha sonraki yıllarda öğrenci ya yüksek öğrenime hazırlayan bir okula ya da meslek okuluna gider. Okul kitapları başta olmak üzere öğretim malzemesi öğrenciye kısmen ücretsiz, kısmen de ödünç verilir. Bunun için ailenin geliri göz önünde tutularak bir katılım ücreti alınabilir.

Kindergarten

Almanya’da çocuk ve gençlik yardımı kapsamına giren okul öncesi eğitim kuruluşları (iki ile beş yaş arasındaki çocukların devam ettiği çocuk yuvaları) resmi okul sisteminin bir parçası değildir. Bununla birlikte Alman halkının yüzde altmıştan fazlası çocuklarını yuvalara (Kindergarten) göndermektedirler.

Grundschule

Altı yaşını tamamlayan çocuklar Grundschule adı verilen ilkokula giderler. Berlin ve Brandenburg’da 6 yıl süren bu okullar genelde 4 yıldır. Grundschule'yi bitiren öğrencilerin üç ayrı seçeneği vardır: Hauptschule, Realschule ve Gymnasium.

Hauptschule

Çocukların yaklaşık beşte biri sonra ‘Hauptschule’ adı verilen okula devam ederler. Eğitim beş yıl sürer. Burada öğrenciler, Almanca, Matematik, Fen Bilgisi, Sosyal Bilgiler ve bir yabancı dil (genellikle İngilizce) dersinin yanı sıra meslek öğrenimine girişi kolaylaştıracak bir meslek dersi görür. Eğitim seviyesi basit olan Hauptschule meslek edinme yaşında kalifiye eleman yetiştirmeyi amaçlar.

Realschule

Eğitim süresi altı yıl olan Realschule adlı ortaokul tipi 5. sınıftan 10. sınıfa sürer ve daha ileri eğitim veren meslek okullarına girme imkanı sağlar. Realschuleabschluss’u (Ortaokul Bitirme Sınavı) geçenler genellikle meslek okullarına devam ederler.

Gymnasium

Eğitim süresi dokuz yıl olan bu okullar üniversite eğitimine yönelik bir temel eğitim sunarlar. Bu kurumlarda klasik sınıf sisteminin yerini kurs sistemi alır. Öğrenciler belirli zorunlu derslerin yanı sıra kendilerini ilgilendiren ve yeteneklerine uygun düşen derslere ağırlık verebilirler. Gymnasium dört dersten oluşan bir lise bitirme sınavı ile sona erer. Alınan diploma yüksek okulların bütün öğretim dallarına devam hakkı sağlar. Bu okulların yanı sıra, bunların karma tipleri olan değişik okul modelleri de birçok eyalette bulunmaktadır.

Yüksek öğrenim kurumlarında eğitime başlayabilmek için bir Gymnasium ya da Realschule diplomasına sahip olmak gerekir. Ancak mezunların sayısı çok fazla, yüksek öğrenim kurumlarının kapasitesi ise yetersiz olduğu için, bazı öğrenim dallarına giriş ülke çapında ya da bölgesel olarak sınırlandırılmıştır. Öğrenci kabul işlemi sırasında öğrencinin olgunluk diplomasındaki notlarının ortalaması ve lise bitirme tarihi ile yüksekokula başvuru arasında geçen bekleme süresi dikkate alınır.

YÜKSEK ÖĞRENİM

Almanya’da birçok yüksek öğrenim kurumu bulunmaktadır.Bu yüksek öğrenim kurumlarının büyük çoğunluğunu üniversiteler oluşturmaktadır. Ayrıca meslek okulları ve sanat okulları da bu kurumların arasında yer almaktadır. Eğitim sistemleri her eyalette farklı şekildedir. Böylelikle eğitim ve öğretim kurumları da kendi standartlarını oluşturmaktadırlar.

Almanya’da özel kurumlar, kilise yüksek okulları, Federal Ordu’nun öğrenim kurumları ve devletin idari bilimler yüksek okulu dışındaki yüksek okullar eyalet kuruluşlarıdır. Yüksek öğrenim kurumları birkaç yıl için seçilen rektör ya da başkan tarafından yönetilir. Eyaletlerin çoğunda öğrenci birlikleri kendi işlerini bizzat yürütürler.

Üniversitelerde lisans öğreniminden sonra uzmanlaşıp master ya da doktora yapma imkanı vardır. Meslek yüksek okullarında özellikle bilişim, sosyal bilimler, mühendislik, ekonomi, tasarımcılık ve tıp alanında uygulamalı eğitim yapılır ve bu eğitim diploma sınavı ile sona erer. 1974 yılında kurulan Hagen Açık Öğretim Üniversitesi Almanca uzaktan öğretim yapan tek üniversitedir. 40-50 bin civarında öğrencisi bulunmaktadır. Bunun dışında Almanya genelinde uzaktan eğitim imkanı sunan özel açık öğretim meslek yüksek okulları vardır.

Almanya’da diploma ya da master sınavıyla tamamlanan öğrenim dallarında vize sınavları da yapılır. Bir çok öğrenim dalında öğrenciler devam etmek istedikleri dersleri kendileri seçerler. Öğrenciler pek çok dalda ilgi duydukları konularda bağımsız araştırma yapma imkanı bulmaktadır.

Üniversitelerde spor salonları ve yüzme havuzlarında bireysel ve takım halindeki sporlara katılma imkanı vardır. Ayrıca müzik ve tiyatro gibi kültürel etkinliklere de katılabilirsiniz.

Kabul Koşulları

Almanya’da her hangi bir yüksek öğretim kurumununda okuyabilmek için başvuruda bulunan kişinin kendi ülkesinde herhangi bir üniversiteye kabul edildiğini ispatlaması gerekmektedir.. Türkler içinde durum aynıdır. Bir Türk öğrenci, ÖSS sınavını kazanmış olmalı, Türkiye’de herhangi bir üniversitede okuyor olmalı yada Türkiye’de herhangi bir üniversiteyi bitirmiş olmalıdır.

Öğrenim şartları başvuruda bulunacak kişinin durumlarıyla yakından ilgilidir.

1- Lise Mezunları

Normal koşullarda bir lise mezununun Almanya’da herhangi bir yükseköğretim programına başvurabilmesi için ÖSS sınavından 120 ve üzerinde bir puan alarak dört yıllık bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olması gerekmektedir..
Lise mezunu olupta Türkiye’de herhangi bir programa yerleşmeyen bir öğrencininse, Almanya’da okuyabilmesi için bir hazırlık dönemi ve bir yıllık bir zaman gerektiren Studienkolleg adlı hazırlık programına katılması ve bu program sonunda yapılacak olan sınav sonucunda başarılı olmak zorundadırlar. Aksi taktirde üniversite okuma şansları yoktur.
Türkiye’de 12 yıllık eğitim yapan (Örn: Anadolu Liseleri, Alman ve Avusturya Liseleri, Özel Amerikan Robert Lisesi vb.) liselerden mezun olan adaylar eğer ÖSS sınavında 120 puan üstünde derece alıp herhangi bir yükseköğrenim programına yerleştirilmişler ise Studienkolleg’e gitmeksizin direkt olarak Almanya’da üniversite eğitimi almaya hak kazanırlar. Buna karşın Alman üniversiteleri ve bağlı bölümleri kendi belirledikleri seviyede Almanca bilgisini şart koşarlar.

2- İki Yıllık Yüksekokul Mezunları

Türkiye’de iki yıllık yükseköğrenim programına devam edenler öncelikle okududukları bölümü bitirmiş olmalıdır. Mezun olan adaylar kendi bölümlerine eşdeğer Alman üniversite bölümlerine, Almanca Dil Sınavı’nı (DSH) başarıyla geçmiş oldukları takdirde devam edebilirler.

3- Halen Bir Üniversite Programına Devam Edenler

Türkiye’de iki yıldan fazla yüksek öğretim görmüş olanlar, Almanca dil sınavı ve TESTDAF’ı başardıktan sonra, Türkiye’deki transkriptlerine ve başarılarına bakılarak Almanya’daki üniversitenin eşdeğer bir bölüm ve sömestrine yerleştirilirler.

4- Herhangi Bir Üniversite Programını Bitirmiş Olanlar

Her ne kadar Almanca Dil Sınavı ve TESTDAF ‘ı başarmış olsalar dahi Türkiye’de üniversite bitirenler direkt olarak Almanya’da yüksek lisansa başlayamazlar. Alman eğitim sistemindeki farklılıklardan dolayı, bizdeki 4 yıllık üniversite mezunları bazı istisna durumları haricinde Almanya’da ön lisans eğitimini tamamlamış sayılırlar.

Türkiye’deki herhangi bir üniversiteden mezun olan adaylar Almanya’daki üniversite başvurularında burada bitirdikleri bölüme devam etmek zorunda değillerdir.

5- Yüksek Lisansı Bitirenler

Almanya'da doktora için önkoşul genellikle Türk Yüksek Lisans Diploması veya Almanya'da üniversite bitirme sınavını (Examen) vermiş olmaktır. Ancak bunların dışında herşeyden önce danışmanlık yapacak bir Alman profesör veya üniversite enstitüsü ile irtibat kurmak ve bir danışman bulmak gerekmektedir. Doktora çalışmasına danışmanlık yapacak bir kişi bulduktan sonra başvuru işlemlerinin yapılması uygundur.

Almanca Dilbilgisi Şartları

Almanya’da herhangi bir yükseköğrenim programına devam edebilmenin hangi aşamada olursa olsun ön şartı Almanca’yı başvurulan üniversitenin istediği seviyede bilmektir. Bununda en bilinen ve en sağlam yolu Almanca’yı anavatanında öğrenmektir.

Bu tür bir kursa gidebilmek için gerekli olan ilk şart kursun haftada en az 20 saat dil eğitimi veriyor olmasıdır. Alman üniversitelerinin dilbilgisi için aradığı bir standart olmamasına karşın en az orta düzey olması şarttır. Bunun için gerekli koşulsa, 800 saatlik Almanca eğitiminin belgelenmesi ve sonrasında yapılacak sınavdan da başarıyla geçilmiş olunması gerekmektedir.. Bunun sonucu olarak orta düzey Almanca bilindiğine dair bir sertifika verilmektedir.

Orta düzeyde Almanca’yı kabul etmeyen üniversiteler içinse, 800 saat üstü dil eğitimi isteyen Yüksek seviyede Almanca dil eğitimi almış olmak, DSH ve TESTDAF sınavlarını başarıyla geçmiş olmak gereklidir.

Yüksek Öğrenim Kurumları

Almanya’da öğrenciler için farklı yüksek öğrenim kurumu seçenekleri vardır. Bunlar üniversiteler, meslek yüksek okulları (Fachhochschule), teknik üniversiteler ve üniversite statüsündeki enstitüler olarak sıralanabilir.

Üniversiteler: Üniversitelerde her alanda eğitim alabilirsiniz.

Teknik Üniversiteler: Teknolojik konularda ve mühendislik dallarında eğitim vermek amacı ile kurulmuş olan teknik üniversiteler zamanla sanat eğitimi de vermeye başlamışlardır. Daha çok teorik bilgiye yönelik olan üniversiteler akademik kariyer için temel oluşturmaktadırlar. Bitirildiklerinde doğrudan doktora öğrenimine başlanabilir.

Meslek Yüksek Okulu (Fachhochschule): Fachhochschule pratik eğitimin ön planda tutulduğu nitelikli iş kadrosunu oluşturmaya yönelik okul türüdür. Bunlara kayıt olmak üniversitelere girmekten daha kolaydır. Eğitim süresi dört yıldır ve üniversitelerdeki lisans eğitimine denktir. Ağırlıklı olarak mühendislik dallarını kapsayan Meslek Yüksek Okulları öğrenim sonrasında herhangi bir endüstri ya da sanayi alanında çalışacaklar için düşünülmüştür. Bu okullarda doktora eğitimi yapmak genellikle mümkün değildir.

Sanat ve Müzik Okulları: Bu okullar, sanatsal konularda eğitim verebilecek nitelikte uzman yetiştirmeyi amaçlar.

Sömestr ve Tatiller

Kış sömestri Ekim, yaz sömestri ise Nisan ayında başlar. Her sömestrin 4-5 ayında ders işlenir. Kalan zaman sömestr tatilidir. Bu süre zarfında dinlenmenin yanı sıra seminerler hazırlanır ve stajlar yapılır.

Lisans Eğitimi

Lisans eğitimi 4 dönemlik Grundstudium aşaması (temel eğitim) ile 5 dönemlik Hauptstudium (asıl eğitim) aşamasından oluşur. Dersler laboratuar çalışmaları, seminerler, ödevler ve uygulamalı derslerden meydana gelmektedir. Ödev ve seminerlerin amacı, öğrencilerin derse aktif katılımının sağlanmasıdır. Daha çok Grundstudium aşamasında yaygın olan ödevler derslerde işlenen konularla bağlantılıdır.

Grundstudium bir Zwischenprüfung (ara sınav) ya da Diplom-Vorprüfung (ön diploma sınavı) ile biter. Bu sınavlardan başarılı olunması mesleki yeterlilik kazandırmaz. Öğrenciler Grundstudium aşamasında alanlarıyla ilgili temel dersleri alır, akademik çalışma yöntemlerini öğrenir ve staj yaparlar. Ders seçeneklerinin daha fazla olduğu Hauptstudium aşamasında seçmeli dersler de yer alır. Böylece öğrenci bir alanda yoğunlaşma imkanı bulur. Bu eğitim Diplom, Magister/Magister Artium ya da Bachelor’s belgeleri alınarak ya da belli dallar için devlet tarafından yapılan bir sınavla (Staatsexamen) sona erer. Diplom genellikle fen bilimleri, Magister ise sosyal bilimler mezunlarına verilmektedir. Bununla birlikte giderek artan sayıda Alman üniversitesi uluslararası geçerliliği olan Bachelor’s ve Master’s bitirme belgeleri de vermektedir.

Eğitim süresi başka ülkelerdekine kıyasla genellikle daha uzun (4.5-5 yıl) olan Alman üniversitelerinde oldukça yoğun bir akademik çalışma ortamı vardır.

Yüksek Lisans ve Doktora

Almanya’da yüksek lisans eğitimi yoktur. Lisans öğrenimini tamamlayarak Diplom ya da Magister adlı diplomaları alanlar doktora eğitimine başlama hakkı kazanır. "Diplom" ve "Magister" diplomaları, Türkiye'deki yüksek lisans Master mezuniyetine denktir. Ancak bu Almanya açısından böyledir, Türkiye’deki durumla ilgili karar YÖK'e aittir. Almanya'da doktora yapabilmek için bir Türk üniversitesinden Yüksek Lisans Diploması almış olmanız ve Almanca’yı iyi derecede bilmeniz gerekmektedir. Öncelikle doktora yapacağınız konuda uzman olan ve doktora çalışmalarınız sırasında danışacağınız bir profesör ya da doçent seçmelisiniz Danışmanınızın olurunu aldıktan sonra Üniversite bünyesindeki Akademisches Auslandsamt’a (Yabancı Öğrenciler Bürosu) kayıt için başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Almanya'da Türkiye'deki gibi doktora dersi bulunmaz. Doktora çalışması için tanınan toplam süre yaklaşık 3 yıl olup, kesin olarak belirlenmiş bir zaman dilimi bulunmamaktadır.

Yeni kurulan ve yaygınlaşmakta olan İngilizce-Almanca yüksek öğrenim programlarında yer alan Undergraduate (B. Sc.) aşaması lisans öğrenimine, Graduate (M.A./M.Sc.) yüksek lisansa, Post-graduate (Ph.D.) ise doktoraya denktir.

Özel Üniversiteler

Almanya’da 12 özel üniversite vardır. Küçük çapta özel meslek yüksek okulları da bulunur. Tamamı devlet tarafından tanınmaktadır. Özel kurumlar kaliteyi ön plana çıkarmakta ve öğrenci başvurularını değerlendirirken çok seçici davranmaktadırlar. Genellikle kontenjanları sınırlıdır. Her yıl için alınan ücret 5240 Euro’dan başlamaktadır. Başvuru ve kabul şartları devlete ait kurumlarınkiyle hemen hemen aynıdır. Fakat bunlar genellikle TOEFL seviyesinde İngilizce bilinmesini de şart koşarlar. Adaylar ayrıca yazılı ve sözlü iki sınava tabi tutulmaktadır

BURS OLANAKLARI

Eğitim Bursları anne veya babası son altı yıl içinde Almanya'da düzenli olarak en az üç yıl çalışmış olan öğrenciler BAFÖG' (Federal Öğrenimi Destekleme Kanunu) çerçevesinde ayda ortalama bin mark tutarında olan burstan yararlanabilirler. Bunun dışında birçok özel kuruluş ve bazı kiliseler öğrenim kredisi verebilmektedir. Bunun için genellikle şahsi olarak başvurmanız başarı puanınızın yüksek olması gerekmektedir. Bu konuda daha fazla bilgiye ve gerekli formlara herhangi bir Alman üniversitesinin öğrenci işlerine (Studentwerk) başvurarak sahip olabilirsiniz.

DİL EĞİTİMİ

Dil öğrenimi vizesi (Sprachvisum) ile en fazla 1.5 sene dil eğitimi için kalabilirsiniz. Eğer yüksek öğrenime devam etmek istiyorsanız mutlaka bu süre zarfında bir üniversiteye kesin kayıt yaptırmanız gerekmektedir. Fakat ilk vize başvurunuzda yüksek öğrenime devam etmek istediğinizi belirtmiş olmanız gerekmektedir.

Kısa dönemli (3 ay) dil kursları ve yaz okulları için öğrenci vizesi alınmadan turistik vize ile Almanya’ya gidilebilmektedir. Almanya’da dil eğitimi özel dil okullarının yanı sıra üniversite bünyesindeki dil okullarında da verilmektedir.

ÖZEL DİL OKULLARI

Özel okullarda genellikle istediğiniz herhangi bir pazartesi günü kursa başlama şansınız vardır. Kursların süresi 2 ile 48 hafta arasında değişir. Her seviyeye uygun dil programları ve haftalık 20, 25 ve30 saatlik seçenekler bulunur. Kurslar sabah ve öğleden sonra programları olmak üzere iki farklı zaman dilimine ayrılır. 6 aylık bir dil kursu genellikle konaklama dahil 4000 ile 7500 Euro arasında değişmektedir. Öğrenciler kurs öncesinde seviye tespit sınavına tabi tutulur ve seviyesine en uygun sınıfa alınır. Sınıflardaki öğrenci sayısı 6-16 arasında değişmekle birlikte ortalama 12 öğrenci bulunur. Bu okullar öğrencilerle sıcak bir ilişki kurar ve öğrencilerin sorunlarıyla yakından ilgilenirler. Aile yanı konaklama veya yurt tipi özel apartmanda kalma imkanı sunmaktadırlar.

Özel dil okulları çok farklı programlar da sunarlar. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

1. Üniversiteye giriş için istenen DSH sınavına hazırlık kursları,

2. Yüksek öğrenimini Almanya’da devam ettirmek isteyen öğrencilerin Almanca’yı yoğun bir şekilde geliştirmek için devam edebilecekleri ve normal kurslara göre % 30 daha ucuz durumdaki 6-9 ay arası devam eden akademik Almanca kursları,

3. 10-17 yaş grubuna yönelik olarak yaz aylarında düzenlen ve Almanca’nın yanı sıra kültürel ve sportif etkinliklerin yer aldığı yaz kursları. Derslerin genellikle sabah yapıldığı yaz kurslarında öğleden sonra rehber öğretmenler eşliğinde tarihi ve turistik yerlere geziler, sinema gösterimi, spor faaliyetleri ve bilgi yarışmaları düzenlenmektedir.
4. İşletmeci, turizmci ve öğretmenlerin yoğun ilgi gösterdiği mesleki Almanca kursları,
5. İşadamlarına yönelik ve satış, pazarlama, finans ve yönetim gibi derslerin içeriğini oluşturduğu iş Almanca’sı programları

ALMANYA 'DA AU-PAIR'LİK

GÖREV VE SORUMLULUKLAR

Almanya'da Au Pair'lerin görev ve sorumlulukları diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibidir. Hafif ev işlerine yardımcı olmak, evi temiz ve düzenli tutmak, çamaşırları yıkamak ve ütülemek, Kahvaltı ve basit yemekler hazırlamak, Çocuklara bakmak, onların okul ve kreşe gidiş gelişlerinde yardımcı olmak, Evin düzenine, bahçesinin bakımına ve evcil hayvanların bakımına yardımcı olmak gibi sorumlulukları bulunmaktadır.

AU PAİR’LİK SÜRESİ

Almanya’da Au Pair’lik maksimum 12 aydır. Bir çok aile 6 aydan kısa süreli Au Pair almak istemediği için, genel anlamda Almanya’da Au Pair’lik süresi için minimum 6 ay, maksimum 12 ay olduğu söylenebilir.

ÇALIŞMA SÜRELERİ VE BOŞ ZAMANLAR

Günlük çalışma süresi 5-6 saatten fazla olmamalıdır. Eğer çalışma süresi daha uzun olacak ise, aile aupair ile yeni bir anlaşma yapmak zorundadır. Çalışma saatleri ve süreler, ailenin ihtiyaçlarına göre değişebilir ancak bunlar önceden bilinen rutin saatler olmalıdır. Haftada bir tam gün Au Pair’e izin verilmesi gerekir. Bu, hafta sonuna denk gelmek zorunda değildir ancak ayda en az bir Pazar günü boş olmalıdır. Eğer Au Pair, aile yanında bir tam yıl çalışır ise, yılda dört hafta ücretli izin kullanabilir. Aile Au Pair’i tatile kendileriyle beraber götürebilir ancak bu tatilde de Au Pair’in görev ve yükümlülükleri aynen devam eder.

DİL KURSU

Au Pair, dil kursu giderlerinden ve diğer etkinliklerin masraflarından kendisi sorumludur. Aileler, Au Pair'e dil eğitimi alabilmesi için yeterince boş zaman vermek zorundadır.

CEP HARÇLIĞI VE SEYAHAT GİDERLERİ

Almanya'daki Au Pair'lerin cep harçlıkları karşılıklı anlaşmaya bağlıdır. Şu an için geçerli olan ortalama cep harçlığı aylık 205 Euro’dur. Au Pair, kendi ülkesinden Alman ailesine kadar olan ulaşım giderinden kendisi sorumludur.

SAĞLIK SİGORTASI

Au Pair, hastalık ve kazalara karşı Almanya’da aileleri tarafından sigortalanır.

VİZELER

Vize başvuru belgelerini MCI Türkiye merkezlerinden alabilirsiniz.

Yurtdışında Meslek Yapmak gurbetçiler forumu, Yurtdışında Meslek Yapmak ile yurtdışındaki üyeler haberleşebilir ve içerik paylaşabilir.
Geri