Prison Architect İnceleme

Konusunu Sadefan`da Görüntülemektesiniz!..

Prison Architect İnceleme, konusunda bu İçerik Prison Architect İnceleme hakkında en yeni bilgileri, yorumları ve detaylı paylaşımı keşfedin.

- Sadefan.com | Prison Architect İnceleme paylaşımı

HaZaL

VIP Üye

Prison Architect (İnceleme)

Prison Architect (İnceleme)

Sene 1999. Cine 5 diye bir kanal vardı. Bu kanalda bilenler bilir şifresiz olarak yayımlanan OZ diye bir dizi gösterilirdi. Osswald State Correctional Facility olarak da bilinen bir Amerikan hapishanesinde mahkumların gruplaşmalarını, şiddet olaylarını, çıkarcılık mesleğinin icrasını, müslümanların ve nazilerin üstünlük kurma çabalarını delicesine izlemiştik. Prison Break falan bu OZ dizisinin yanında Pamuk Prenses masalı olarak kalırdı. Neyse o zamanlar Bullfrog'un Theme adı altındaki farklı oyunlarını da oynamıştık fakat hiçbir zaman artık hapishanenin dehşetli havasından mıdır nedir bir hapishane kuralım da yönetelim diye aklıma gelmemişti. Bu arzuyla yanıp tutuşanlar , Prison Architect tam sizin oyununuz. Alpha 13'e hoş geldiniz (daha beta başlamadı düşünün artık).

http://i.imgur.com/0chJ6pl.jpg

Güne sekiz yeni mahkumla başlamak gibisi yok.

Tuvalet, Yemek, Televizyon

Prison Architect adından da anlaşılacağı üzere bir hapishane kurma ve yönetim simülasyonu. “Oyunu” demeye dilim varmıyor çünkü işler oyun statüsünden hallice karışık. Henüz oyun Alpha sürecinde fakat dilerseniz Steam'den parasını bastırıp Alpha 13'ten başlayarak oynayabilirsiniz.

http://i.imgur.com/FPQ6MVJ.jpg

İşte kaçakçılıktan 11 yıl yemiş sevgili Onur.

Amacımız her şeyiyle “çalışan” bir hapishane kurabilmek. Oyunun başında koca bir arazi, bolca malzeme, belli miktarda hükümetin bize sağladığı para ve tabii ki işçilerimiz var. İlk sekiz mahkumun gelmesine ise sadece 24 saat... Bu süreç içinde adam akıllı işleyen bir düzen oturtmak zorundayız. Yönetim kademesinin odalarını yapmalı, bir yandan yöneticileri belirlemeli bir yandan daha iyi bir hapishane tertibi için daha yetenekli adamlar kiralamalısınız. Tabii bu işin kolay kısmı, asıl zor bölüm mahkumlarınızın hücrelerini, yemekhanelerini (delicesine yiyor gavatlar (parantez 2: Ben mahkumlarıma gavat diye sesleniyorum, siz şirinlerim, pontişlerim, pembe kelebeklerim diyebilirsiniz), duş kabinlerini (gerçi hepsi aynı yerde duş alıyor), rahatlama odalarını, volta atacakları avluyu, ziyaretçi salonlarını, zanaat atölyelerini (fiyakalı oldu) ve daha eklenecek onlarca odayı ayarlamak (cümlenin başını hatırlayan beri gelsin).

Bu uzun cümleden sonra artık rahatlayabiliriz. Ah ama kuzum siz rahatlamak deyince bakmayın bana tuvalet, banyo, yemekhane falan yaptınız ama buralara elektrik tesisatı çekmezseniz nasıl görecek bu adamlar ne yaptıklarını. Onu da geçtim su borularını ayarlamazsanız bu adamlar nereye .ıçacak ? Soruyorum size nereye?

http://i.imgur.com/zXvRLXU.jpg

İsyan öncesi ısınma turları

Ben Onur, Şerefli ve Gururlu Onur

Ya, ya. Öyle kolay değil bu işler. Hadi herşeyi kurdunuz diyelim, tüm polisleri kiraladınız, temizlikçileriniz de harıl harıl çalışıyor. Bir tane Onur Turk diye bir gavat geliyor hapishanenize (en azından benim ilk mahkumlarım arasında vardı). Adam harbiden Türk yalnız, lakabı da Onurlu ve Şerefli ( bu arada bağış miktarını artırararak oyunu Introversion sitesinden alırsanız siz de kendi isminizi bir mahkuma verebilirsiniz). Bu güzel arkadaşın başından ne geçmişse artık, nerde uyuşturcu , nerde kesici aletler varsa hepsini bütün hapishaneye dağıtıyor. Bir bakmışsınız insanlar sakin sakin avluda dolanırken, birbirine girmişler, Onur efendi bunları galeyana getirmiş. Bu şerefli Onur efendi son güncellemeyle birlikte bütün hapishaneyi organize edip yemekhaneden kaşık, çatal çalmak suretiyle tüneller kazıp toplu şekilde firarlar organize edebiliyor . Sonra bir bakıyorsunuz 50 mahkumdan sadece 10 tanesi kalmış... Hükümet de size mahkum başına kesmiş mi 10'ar bin dolar ceza...

Tabii tüm bu vukuatları yaşamamak için Alper kardeşiniz ne yaptı, 25. tekrarında (oyun zor azizim) vukuat çıkarması muhtemel mahkumları tıktı hücreye. Azıcık sakinleşin, buradan çıkmayın, adam olun dedi. Herkesten büyük Allah var, oturun edebinizle çekin cezanızı dedi. Gece vakti uykunun en tatlı yerinde odalara yapılan toplu baskınlar da mahkumları biraz daha denetim altında tutabilmemizi kolaylaştırdı. Hem o gizli kaşıkları da bulabilmiş olduk. Tabii bu mahkumları tamamen sakinleştirmese de sonuçta bir şekilde sindirme politikası uygulamış olduk. Tabii bu benim politikam, dilerseniz siz çok daha ılımlı ve insancıl bir politika güdebilirsiniz. Ben ceza yöntemini seçtim ki biraz daha az sorunlu ama mutsuz bir hapishane güruhuna sahip olabileyim.

http://i.imgur.com/3yPqzdu.jpg

İsyan sonrası yenilen dayaktan sonra mahkumlarım rahatlamış görünüyor (insancıl değilim).

Böyle güzel güzel anlatıyorum ama (güzel anlatıyor muyum sahiden okuyucum, canım benim) genel anlamda birçok sorunu acı çekerek yaşıyorsunuz. Özellikle hapishane boyutunu ve ekonomiyi adam akıllı ayarlamak gerekiyor. Eğer elinizdeki tüm parayı ve hükümetin size verdiği ödeneklerin hepsini tüketirseniz 24 saatte bir gelen mahkumları koyacak yer bulamayınca inanılmaz bir isyana hazır olmalısınız. Büyük bir özenle yaptığınız herşeyi kırıp yakacak, personelinizi öldürecek, hapishanenizi ateşe verecekler... Hiç acımadan yapıyorlar hem de vicdansızlar. Oyunun alışma süreci o yüzden biraz zor.

Biz hapishaneden kaçamıyorsak, hapishane bizden kaçsın lan!

Oyun şu an Alpha sürecinde olduğundan birçok hatası bulunuyor. Adamların kapılara sıkışması, grafiksel atlamalar, performans düşüşleri gibi... Fakat zamanla giderilecektir bunlar. Bunun yanında oyunun senaryo odaklı bölümleri de olacak gibi çünkü oyunu açtığınız anda ilk göreviniz eşini başka bir adamla yatakta basıp ikisini birden öldürmekten dolayı elektrikli sandalyeye mahkum edilmiş bir adamı infaz etmek... Hatta burayı o kadar dramatik yapmışlar ki bu bölümden sonra hapishaneyi sıfırdan başlayarak kurmak bir anda size angarya gibi geliyor. Buna benzer farklı hikayeler oynamak istiyorsunuz.

http://i.imgur.com/AqemFif.jpg

O ellerinde tuttukları kaşıklarla neler yapıyorlar bir bilseniz...

Senaryo bölümlerini şayet adam akıllı ekleyebilirseler son yılların en güzel ve en ilgi çekici SIM oyununu yaratabilirler. Şu haliyle de aslına bakarsanız çok eğlenceli ama bir zaman sonra ister istemez sıkıcı hale gelebiliyor. Hapishanenizi genişletiyorsunuz, daha çok mahkum geliyor, daha çok sorunlar çıkıyor vesaire vesaire ama eninde sonunda oyun kendini tekrara düşüyor...

http://i.imgur.com/N2AWGeR.jpg

Onur efendi arkadaşlarıyla muhtemel kaçış planını konuşurken...

Prison Architect, Bullfrog'la neredeyse sonlanmış olan SIM THEME... serilerine yeni bir soluk getirecek gibi. Farklı grafik tarzı, detaylı ve kullanıcı dostu oynanış biçimiyle açıkçası beklenilmeyi hakeden bir oyun. Strateji oyunlarını ve hapishane temalarını seviyorsanız Steam'den bir tane edinerek siz de Alpha sürecine katılabilirsiniz. Daha bahsetmediğim onlarca şey var ama o da incelememize kalsın isterseniz.

Platformlar
PC
Tür
Strateji - Simülasyon
Multiplayer
Yok
Yayıncı
Introversion Software
Yapımcı
Introversion Software
Çıkış Tarihi
2013

Prison Architect İnceleme oyun incelemeleri ve detaylı değerlendirmeler, Prison Architect İnceleme ile oyuncular en doğru bilgilere ulaşabilir.
Geri