Pembe Kart Nedir

Konusunu Sadefan`da Görüntülemektesiniz!..

Pembe Kart Nedir, konusunda bu İçerik Pembe Kart Nedir hakkında en yeni bilgileri, yorumları ve detaylı paylaşımı keşfedin.

Pembe Kart Nedir

- Sadefan.com | Pembe Kart Nedir paylaşımı

Flex

Kıdemli Üye

Pembe Kart Nedir

Pembe Kart Nedir

Soru: Pembe kart nedir, kimlere verilir ?
Cevap:Türk vatandaşlığından izinle ayrılan kişilere, 4112 sayılı yasa uyarınca, Türk vatandaşlığından kaynaklanan tüm haklarının saklı tutulduğu ve güvence altına alındığına dair bir belge düzenlenmektedir. Bu belge kamuoyunda ‚Pembe Kart‘ olarak bilinmektedir.
Bu belgeyle, doğumla Türk vatandaşlığını kazanmış olup da sonradan Bakanlar Kurulundan çıkma izni almak suretiyle yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanan kişiler ve bunların kanuni mirasçılarının, Türkiye'de, ikamet, seyahat, çalışma, yatırım, ticari faaliyet, miras, taşınır-taşınmaz mal satın alma, devretme, kiralama ve bunun gibi konularda Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam etmeleri hükme bağlanmıştır.

Soru: Sahip olunan haklar yönünden, Pembe Kart hamilleri ile Türk vatandaşları arasındaki farklar nelerdir ?
Cevap: Tüm ülkelerin anayasalarında olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda da seçme ve seçilme hakkı için temel koşullardan biri "vatandaşlık" olduğundan ,Pembe Kart" sahibi kişilerin seçme ve seçilme hakkı bulunmamaktadır. Pembe Kart hamilleri Türkiye'deki devlet dairelerinde memur olarak da görev yapamamaktadırlar.

Soru: Pembe Kart hamilleri Türkiye'ye kesin dönüş hakkından yararlanabilirler mi ?
Cevap: Pembe Kart hamili kişilerin kesin dönüş hakkından yararlanarak Türkiye'ye bedelsiz otomobil ve mesleki alet götürmeleri mümkün değildir. Ancak ev eşyalarını gümrüksüz olarak nakledebilirler.

Soru: Benim gibi Türk vatandaşlığından izinle çıkmış bir bayan ile evlenmek istiyorum. İkimizin de pembe kartı var. Alman vatandaşı olduğumuz için Standesamt'ta evleneceğiz. Bayanın ailesi Türkiye'de nikah yapılmasına özeniyor. Mümkün müdür ?
Cevap: İki Pembe Kartlı Türk vatandaşının Türkiye'de nikah akdi mümkündür. Kayıtları kapalı olduğundan Türk makamlarından herhangi bir belge almaları mümkün olmadığı için, Federal Alman makamları tarafından düzenlenecek Evlenme Belgesi, Doğum Kayıt Örneği, Kimlik Belgesi veya Pasaport ve İkamet Belgesi ile Türk Nüfus İdaresine müracaatınız gerekmektedir.

Soru: Pembe Kart hamiliyim. Ancak geçen sene Türkiye'de bir gayrimenkul almak için Tapu Dairesine müracaat ettiğimde bu kart ile işlem yaptıramayacağımı söylediler. Böyle durumlarda ne yapmalıyım ?
Cevap: "Pembe Kart" alan kişilerin önceki pasaportlarına "4112 sayılı yasa uyarınca Türk vatandaşlıgından izinle çıkmıştır." ibaresi içeren bir damga basılmaktadır. Bu kaşeyi içeren pasaport ile vatandaşlığa geçtiği yabancı ülke pasaportu da görülmek suretiyle, Türk makamları tarafından tüm işlemler yapılmaktadır.

Soru: Daha önce Türkiye´ye göçmen olarak gelmiş ve Türk vatandaşı olmuştum. Sonra izin alarak Alman vatandaşlığına geçtim. Yeniden Türk vatandaşı olmak istemiyorum. Pembe Kart alabilir miyim ?
Cevap: Hayır, siz Pembe Kart alamazsınız. Çünkü 4112 sayılı yasa uyarınca Pembe Kart, doğumla Türk vatandaşlığını kazanıp, izinle ayrılanlara verilmektedir. Doğumla Türk vatandaşlığının kazanılmadığı hallerde pembe kart verilemez.

Soru: Türk vatandaslığından izinli çıktım. Türkiye'de ne kadar kalabilirim ?
Cevap: İzinli olarak çıktığınız için Türkiye'de ikamet, seyahat, çalışma, miras, ticari faaliyet, yatırım, gayrimenkul alım ve satımı gibi haklarınız 4112 sayılı yasa ile güvence altına alınmıştır. Dolayısıyla Türkiye'de istediğiniz kadar kalabilirsiniz.

Soru: Türk vatandaşlığından izinli çıkarsam Türkiye'de oturma ve çalışma izni almak zorunda mıyım ?
Cevap: Hayır. 4112 sayılı kanunla bu haklar muhafaza edilmektedir.

Soru: Türk vatandaşlığına alınmanın şartları nelerdir ?
Cevap: Türk vatandaşı ile evlenen yabancı bayanlar, evliliklerini yetkili Türk makamları önünde yapıldığı taktirde, evlenme akdinin yapıldığı sırada o makama; evlilikleri yetkili yabancı makamlar önünde yapıldığı taktirde, evlenmeyi tescil ile görevli Türk makamlarına; evlenme akdinden başlayarak bir aylık süre içinde yazılı olarak başvurduğunda otomatik olarak Türk vatandaşlığını da kazanabilirler.

Soru: Ben Türk vatandaşıyım. Eşim ise İtalyan vatandaşı ve Türk vatandaşlığına geçmek istiyor. Hangi evraklarla Başkonsolosluğa gitmemiz gerekiyor ?
Cevap: Bir yabancı devlet vatandaşının Türk vatandaşlığına geçmek için Türkiye'de yasal olarak ikamet ediyor olması, Türkçe bilmesi ve müracaatını Türkiye'de yapması gerekmektedir.

Soru: Türk vatandaşlığından izinle ayrılan kişiler sonradan Türk vatandaşlığına geçmek için hangi belgelerle başvurabilirler ?
Cevap: Türk vatandaşlığından izin alarak ayrılan kişilerin, yeniden Türk vatandaşlığına geçmek üzere talepte bulunmaları halinde, bu talepleri başkonsolosluklarımızca ilgili makamlara iletilir ve başvurular değerlendirildikten sonra yeniden Türk vatandaşlığına alınabilirler. Başkonsolosluklarımız tarafından yeniden düzenlenen nüfus cüzdanı ve pasaportlar, yeniden vatandaşlığa alınma talepleri kabul edilen vatandaşlarımıza verilir.

Pembe Kart Nedir gurbetçiler forumu, Pembe Kart Nedir ile yurtdışındaki üyeler haberleşebilir ve içerik paylaşabilir.
Geri