EbruLi
Tecrübeli Üye
Çocukta Sorumluluk Bilinci Nasıl Kazandırılır
Çocuğumuzdan beklentilerimizin gerçekleşmesi durumuna göre onun sorumluluklarını öğrendiğini ya da öğrenmediğini düşünürüz. Her ebeveynin farklı beklentileri olacaktır. Her çocuk aynı zamanda, aynı sorumluluğu alamaz. Çocukların kişilik özellikleri, fiziksel yapıları dikkate alınmalıdır. Burada önemli olan çocukların kendi işini yaparken engellenmemesidir.
Koruyucu anne-babalar bebeklikten itibaren “”O yiyemez, çocuktur””, “”O giyemez çocuktur”” deyip çocuğun her işini kendileri yaparlar, ilköğretim çağına gelindiğinde okul çantasını hazırlama işi bile annenin görevidir. Bazılarının bunu abartarak ev ödevlerini bile yaptığı görülür. Sık sık görürüz; bir soru sorulduğunda çocuğun yerine cevap vermeye kalkan anne-babaları. İşte bu ve benzeri davranışlar çocukta sorumluluk duygusu ve kişilik gelişimini olumsuz etkileyen ebeveyn tutumlarıdır.
Her ihtiyacı anne-baba tarafından karşılanan, devamlı neyi nerede ve nasıl yapacağı kendisine hatırlatılan, yanlış yaptığında azarlanan ve kınanan çocuklar, gölge bir kişiliğe sahiptir. Anne babaya sormadan bir iş yapmayı tercih etmezler, kendilerine güvenlerini kaybedebilirler. Karşılaştıkları bir problemi çözmekte güçlük çekebilirler. Böyle çocuklarda okul korkusu çok yaygındır, okula uyum sağlamakta zorluk çekebilirler. Duygularını, tepkilerini rahatça ifade etmesine, gerektiğinde ‘hayır’ demesine izin verilmeyen çocuklarda bağımsız bir kişilik gelişmediği için sorumluluk duygusu kazanmakta da zorlanırlar.
“”O daha çocuk, kendi başına karar veremez.”, “”Onun için doğru olanı yapıyoruz.””, “”Hayır, öyle demek istemiyorsun.””, “”O zayıf alıyor, ben üzülüyorum.”” cümleleri sıklıkla kaçınılması gereken cümlelerdir.
Değişik Yaş Gruplarındaki Çocukların Alabilecekleri Sorumluluklar
İki ve Üç Yaş Çocuklarının Alabilecekleri Sorumluluklar:
•Oyuncakları toplamak ve onları yerlerine koymak,
•Kitap ve dergileri gerekli yerlere koymak,
•Peçete, tabak ve çatal kaşıkları sofraya koymak (ama istenen biçimde olmayabilir),
•Bir şeyler yedikten sonra kendi kirli tabaklarını kaldırmak,
•Kendisiyle ilgili bazı durumlarla ilgili seçme imkanının sunulması sonucunda karar verme yeteneğinin gelişmesi,
•Sofranın toplanmasına yardımcı olmak,
•Yardımla giyinmek ve soyunmak.
Dört Yaş Çocuklarının Alabilecekleri Sorumluluklar:
•Sofrayı kurmak,
•Oyun oynadıktan sonra oyuncaklarını veya kendine ait eşyaları yerlerine kaldırmak,
•Oyun oynarken nerede olacağını anne babasına söylemek,
•Toz alma gibi basit ev işlerinde yardımcı olmak,
•Bulaşık makinesinin doldurulmasına yardım etmek,
•Alışveriş dönüşü malzemelerin yerleştirilmesine yardımcı olmak,
•Alışveriş sırasında malzemelerin raflardan alınmasına yardımcı olmak,
•Basit bazı yiyeceklerin hazırlanmasına yardım etmek.
Beş Yaş Çocuklarının Alabilecekleri Sorumluluklar:
•Sofrayı, her şeyi yerli yerine koyarak hazırlamak,
•Yatakları düzeltmek ve odasını temizlemek,
•Basit bir kahvaltıyı hazırlamak,
•Yedikten sonra kirlilerini kendi başına kaldırmak,
•Giyeceklerini önerileri dikkate alarak seçmek ve kendi başına giyinmek,
•Kirli giyeceklerini sepete atmak,
•Telefona gerektiği şekilde cevap vermek,
•Ayakkabılarını bağlamayı öğrenmek,
•Kendi kendine hazırlanmak (saçını tarama).
çocuğa sorumluluk bilincinin kazandırılması - anne babaların çocuğa sorumluluk duygusunu aşılaması - yaşlara göre sorumluluk bilinci
Çocuğumuzdan beklentilerimizin gerçekleşmesi durumuna göre onun sorumluluklarını öğrendiğini ya da öğrenmediğini düşünürüz. Her ebeveynin farklı beklentileri olacaktır. Her çocuk aynı zamanda, aynı sorumluluğu alamaz. Çocukların kişilik özellikleri, fiziksel yapıları dikkate alınmalıdır. Burada önemli olan çocukların kendi işini yaparken engellenmemesidir.
Koruyucu anne-babalar bebeklikten itibaren “”O yiyemez, çocuktur””, “”O giyemez çocuktur”” deyip çocuğun her işini kendileri yaparlar, ilköğretim çağına gelindiğinde okul çantasını hazırlama işi bile annenin görevidir. Bazılarının bunu abartarak ev ödevlerini bile yaptığı görülür. Sık sık görürüz; bir soru sorulduğunda çocuğun yerine cevap vermeye kalkan anne-babaları. İşte bu ve benzeri davranışlar çocukta sorumluluk duygusu ve kişilik gelişimini olumsuz etkileyen ebeveyn tutumlarıdır.
Her ihtiyacı anne-baba tarafından karşılanan, devamlı neyi nerede ve nasıl yapacağı kendisine hatırlatılan, yanlış yaptığında azarlanan ve kınanan çocuklar, gölge bir kişiliğe sahiptir. Anne babaya sormadan bir iş yapmayı tercih etmezler, kendilerine güvenlerini kaybedebilirler. Karşılaştıkları bir problemi çözmekte güçlük çekebilirler. Böyle çocuklarda okul korkusu çok yaygındır, okula uyum sağlamakta zorluk çekebilirler. Duygularını, tepkilerini rahatça ifade etmesine, gerektiğinde ‘hayır’ demesine izin verilmeyen çocuklarda bağımsız bir kişilik gelişmediği için sorumluluk duygusu kazanmakta da zorlanırlar.
“”O daha çocuk, kendi başına karar veremez.”, “”Onun için doğru olanı yapıyoruz.””, “”Hayır, öyle demek istemiyorsun.””, “”O zayıf alıyor, ben üzülüyorum.”” cümleleri sıklıkla kaçınılması gereken cümlelerdir.
Değişik Yaş Gruplarındaki Çocukların Alabilecekleri Sorumluluklar
İki ve Üç Yaş Çocuklarının Alabilecekleri Sorumluluklar:
•Oyuncakları toplamak ve onları yerlerine koymak,
•Kitap ve dergileri gerekli yerlere koymak,
•Peçete, tabak ve çatal kaşıkları sofraya koymak (ama istenen biçimde olmayabilir),
•Bir şeyler yedikten sonra kendi kirli tabaklarını kaldırmak,
•Kendisiyle ilgili bazı durumlarla ilgili seçme imkanının sunulması sonucunda karar verme yeteneğinin gelişmesi,
•Sofranın toplanmasına yardımcı olmak,
•Yardımla giyinmek ve soyunmak.
Dört Yaş Çocuklarının Alabilecekleri Sorumluluklar:
•Sofrayı kurmak,
•Oyun oynadıktan sonra oyuncaklarını veya kendine ait eşyaları yerlerine kaldırmak,
•Oyun oynarken nerede olacağını anne babasına söylemek,
•Toz alma gibi basit ev işlerinde yardımcı olmak,
•Bulaşık makinesinin doldurulmasına yardım etmek,
•Alışveriş dönüşü malzemelerin yerleştirilmesine yardımcı olmak,
•Alışveriş sırasında malzemelerin raflardan alınmasına yardımcı olmak,
•Basit bazı yiyeceklerin hazırlanmasına yardım etmek.
Beş Yaş Çocuklarının Alabilecekleri Sorumluluklar:
•Sofrayı, her şeyi yerli yerine koyarak hazırlamak,
•Yatakları düzeltmek ve odasını temizlemek,
•Basit bir kahvaltıyı hazırlamak,
•Yedikten sonra kirlilerini kendi başına kaldırmak,
•Giyeceklerini önerileri dikkate alarak seçmek ve kendi başına giyinmek,
•Kirli giyeceklerini sepete atmak,
•Telefona gerektiği şekilde cevap vermek,
•Ayakkabılarını bağlamayı öğrenmek,
•Kendi kendine hazırlanmak (saçını tarama).